Vezi VIDEO
Aproape 80 de producatori din intreaga Transilvanie isi expun produsele in acest sfarsit de saptamana, in Piata Revolutiei din Baia Mare. Cei care iubesc traditia au sansa sa vada o gama diversificata de obiecte: de la cosuri sau mobilier din nuiele pana la ii si camasi populare. Nu lipsesc nici alimentele, dar si alte produse din sfera modernismului.
De la o editie la alta, targul producatorilor traditionali pare sa fie tot mai diversificat. Oamenii incearca sa redescopere traditia si sa o aduca in prim-plan. Asa s-a nascut si evenimentul din acest sfarsit de saptamana, organizat in Baia Mare, la care participa zeci de producatori din Cluj, Alba, Bihor, Arad si Bistrita Nasaud. Lor li s-au alaturat si mesterii populari din Maramures, care n-au vrut sa se lase mai prejos, asa ca au venit sa-si prezinte produsele.
“Trendul e unul pozitiv pentru ca oamenii au inceput sa redescopere traditia, au inceput sa se bucure de ceea ce gasesc in casele bunicilor, la casele matusilor de la tara, iar mestesugarii sunt incurajati in acest fel sa lucreze in continuare, sa produca lucruri frumoase”, a punctat unul dintre organizatori, Ramona Moldovan.
Printre cele mai ravnite produse au fost, si de aceasta data, iile lucrate manual. Tot mai des, doamnele si domnisoarele isi doresc sa adauge in garderoba lor un astfel de obiect vestimentar, dupa cum recunosc si producatorii, care se intrec in creativitate si in dibacie.
“Venim de la Cluj cu costume populare, ii, costume pentru copii, camasi pentru barbati, tot ce poti face cu doua maini. Iile subtiri trec mult mai bine, sunt cele din panza topita, cusute manual, la mine nu veti gasi niciodata cele facute la masina, decat cele facute manual. E o pasiune veche, care revine la un moment dat si o faci din suflet. E o activitate care necesita multa gandire, inspiratie si documentatie. Preturile pornesc de la 130 de lei”, a explicat unul dintre mesterii populari, Iulia Morar.
Un stand inedit a fost si cel la care au fost expuse diferite obiecte confectionate din nuiele, respectiv carucioare pentru papusi, cosulete de fructe sau pentru bicicleta, roabe, stropitoare, fantani si chiar diferite elemente de mobilier.
“Impletiturile din rachita sunt o traditie in tara noastra. A fost o cadere, dar in ultimii ani a inceput sa reinvie aceasta activitate. Noi avem o activitate de peste 40 de ani in acest domeniu. Urmarim sa realizam cosuri de piata, cosuri de fructe, pentru gradina, pentru bicicleta, care e produsul anului. Exact in culorile bicicletei se fac si cosurile, personalizate pentru fiecare persoana in parte. De la 3,50 de lei pornesc preturile si continua pana la mobilierul care este mult mai scump, in functie de gradul de complexitate al produsului”, a declarat un alt mester popular venit tocmai din Arad, Maricuta Gal.
Targul a fost intregit si de alte produse inedite. O producatoare venita tocmai din judetul Alba a adus lumanari confectionate din ceara vegetala cu diferite arome si avand diverse culori. “Am venit la acest eveniment cu produsele noastre. Sunt lucrate in atelierul nostru propriu, e o ceara speciala, una vegetala, cu ardere fara fum. Din 2009 ne ocupam doar cu productia de lumanari. Avem o gama de 57 de modele, arome diferite, culori, nuante”, a precizat Cristina Andonie.
Targul de produse traditionale poate fi vizitat pana duminica inclusiv. In cele trei zile vor avea loc si momente folclorice, incepand cu ora 18.00. De asemenea au fost pregatite si activitati speciale pentru copii.
Sursa: Camelia Tocaci