Vezi VIDEO
Peste 100 de persoane au luat parte astazi, 25 aprilie, la evenimentul cultural „Traditii Pascale din Maramures – iubire, nadejde, lumina, credinta“. Intre cele mai importante activitati din cadrul acestui proiect s-a numarat prezentarea unui documentar etnologic despre obiceiurile din toate zonele Maramuresului si un atelier de incondeiere a oualor, unde cateva maramuresence extrem de pricepute au prezentat arta veche a acestei traditii.
Manifestarea culturala de astazi a fost una complexa, punandu-se accent pe autenticitatea si pe valorificarea traditiilor autohtone din Maramures. „Traditiile se respecta cu sfintenie si astazi, pentru ca au fost transmise de la strabuni din veacuri. Vor fi prezente performerele din zonele din Maramures si vor incondeia, vor ‘impistri’ oua. Veti putea vedea din Maramuresul istoric si pasca traditionala cu motive care se regasesc si pe portile traditionale din Maramures dar si ouale vopsite natural din coji de ceapa“, a detaliat lectorul universitar, Delia-Anamaria Rachisan.
Potrivit traditiilor maramuresene, in perioada postului, femeile strang ouale, iar in Vinerea Mare acestea sunt incondeiate pentru ziua de Pasti. „Le fierbem, le lasam sa se raceasca, punem ceara intr-un vas. Mai de mult se puneau pe marginea sobei. Bagam condeiul in ceara il incalzim si dam pe ou. Cand ii gata il bagam in vopsea. Pe unu trebuie sa lucri in jur de o ora, ca sa fie bine. Il facem o data, asteptam sa se usuce si-l mai facem cu ceara in alta forma, si-l mai bagam in culoare“, a explicat Maria Buda.
Chiar daca majoritatea lumii crede ca incondeierea oualor este o traditie Pascala, Janeta Ciocan a explicat ca acest obicei dainuie de mii de ani. „Oul este, sa spunem, cea mai veche sarbatoare din istoria omenirii. Este cunoscuta pe intreaga planeta la toate marile civilizatii, fiind interpretata ca o sarbatoare a reinvierii, a promisiunii zeilor catre oameni pentru viata vesnica. Crestinismul a preluat aceste vechi traditii, si, bineinteles, ca melanjul dintre credintele vechi cu ceea ce impunea doctrina crestina a dus la aparitia unor obiceiuri chiar mai interesante“, a aratat etnologul.
Sursa: Cosmin Carp