In Joia Mare, gospodinele obisnuiesc sa vopseasca ouale, pentru masa traditionala de Pasti. Si tot acum, in unele sate maramuresene se obisnuieste sa fie curatate mormintele pentru ca dupa Sfanta Liturghie savarsita la Invierea Domnului, in fata acestora sa fie oferite oua si colaci.
In comunitatea traditionala, se obisnuieste ca in Joia Mare sa fie practicat obiceiul vopsirii oualor. Se spune ca ouale vopsite si fierte in aceasta zi nu se strica pe tot parcursul anului. Oul este considerat un simbol al regenerarii, purificarii si vesniciei.
Traditia crestina spune ca aceste oua sunt vopsite in culoarea rosu, in amintirea patimilor Mantuitorului Iisus Hristos. Legenda spune ca atunci cand Iisus a fost batut cu pietre, acestea, atingandu-L, s-au transformat in oua rosii.
O alta traditie spune ca dupa ce Iisus a fost rastignit, fariseii au facut un ospat de bucurie, iar unul dintre ei a exclamat ca atunci cand va invia cocosul pregatit pentru petrecere si cand ouale fierte vor deveni rosii, atunci va invia si Hristos. Nici nu si-a terminat vorba, ca ouale s-au si facut rosii, iar cocosul a inceput sa bata din aripi.
Tot in aceasta zi, in satele traditionale, gospodinele obisnuiesc sa mearga sa curete mormintele, pentru ca in ziua de Pasti sa faca milostenie si sa ofere oua rosii si colaci.
“Alaturi de casa care pana acum a fost curatita, de gopodaria intreaga care a fost primenita, in aceasta zi, gospodinele merg in cimire ca sa curete mormintele stramosilor, pentru ca in foarte multe zone, dupa Liturghia de Pasti in fata mormintelor se dau oua si colaci”, a declarat la radio eMaramures, muzeograf etnolog Janeta Ciocan.
Sursa: Camelia Tocaci