Vezi VIDEO
In popor, noaptea de 23 spre 24 iunie este cunoscuta drept Noaptea de Sanziene. Ea precede sarbatoarea crestina a Nasterii lui Ioan Botezatorul, denumita popular Sarbatoarea de Sanziene sau Dragaica. Ca si orice sarbatoare veche, Sanzienele are anumite semnificatii dar si obiceiuri prin care fetele fecioare pot afla, de exemplu, daca anul care vine se casatoresc sau nu. Avand puteri magice, florile de sanziene sunt folosite chiar si pentru a face animalele mai productive.
Sanzienele fac parte dintr-un ciclu de sarbatori foarte vechi. La origine, Sanzienele tin de un vechi cult solar.
“Pentru ca suntem in perioada solstitiului de vara si soarele a ajuns la maturitate, a ajuns in plinatatea lui, iar oamenii incearca sa ii mentina aceasta putere, aceasta forta mai multa vreme pentru ca granele inca nu s-au copt, secerisul nu s-a incheiat sau nu a inceput, depinde de vremea care a fost pana la Sanziene. Trebuie sa se coaca malaiul, trebuie sa se coaca via. Avem nevoie inca de soare si de aceea de Sanziene se aprind focuri”, a declarat Delia Suiogan, etnolog.
Acest foc are rol de a da putere soarelui, prin caldura si lumina sa. De asemenea, oamenii sareau pestea acest foc, pentru ca, spune obiceiul, ca odata facut acest gest omul primea putere, energia necesara pentru a munci.
“Cel mai cunoscut de Sanziene este ritualul culegerii florilor de sanziene. Acele frumoase flori galbene, frumos mirositoare, care au o putere magica deosebita. Aceste flori se culegeau in zorii zilei de Sanziene si trebuiau sa se duca fetele mai ales, dar se duceau si baietii, si batranii chiar, si trebuiau sa se duca inainte de a se fi scuturat roua de pe sanziene pentru ca apa de pe sanziene avea, de asemenea, o forta magica”, a mai adaugat Delia Suiogan.
In trecut, se spunea ca roua de pe sanzienele culese are puterea apei sfintite si avea rol purificator. Din florile de sanziene se faceau mai apoi cununi, ele fiind folosite fie pentru a creste puterea animalelor, fie pentru a prezice evenimentele urmatoare.
“Se spune ca a manca din aceasta floare devenea un fel de transfer de putere. Vacile aveau mai mult lapte, laptele chiar si de la oi devenea mai gras dupa ce se producea acest transfer de putere. Cununile insa erau si folosite pentru a ghici cea ce urmeaza in anul urmator. Mai ales fecioarele, fetele nemaritate isi aruncau cununile pe casa si incercau sa ghiceasca daca se vor marita in acel an sau nu”, a mai spus Delia Suiogan, etnolog.
Obiceiul aruncatului cununii pe casa a fost gasit si in randul oamenilor in varsta, crezandu-se ca se poate citi semnul daca vor muri sau nu in acel an.
Sursa: Simona Vasiac