Vezi VIDEO
Cu o saptamana inainte de inceperea Postului Pastelui, crestinii ortodocsi sarbatoresc Mosii de Iarna sau Mosii cei Mari. Praznicul acestei sarbatori are loc in sambata dinainte de Lasatul secului la carne. Atunci incepe etapa sambetelor dedicate celor raposati intru Domnul, care se incheie cu Sambata lui Lazar, praznuita de ortodocsi inainte de Saptamana Patimilor.
La sarbatoarea Mosilor de Iarna crestinii ii pomenesc pe toti stramosii lor, rude sau prieteni, organizand parastase cu preparate de dulce, la care participa, prin traditie, mai mult femeile.
„Sarbatoarea Mosilor este foarte veche fiind, in mod cert, de origine traco-geta si are la baza cultul mortilor. Noi, romanii, avem un adevarat cult al mosilor si stramosilor si ii respectam, pentru ca lumea nu poate fi intreaga decat daca viii sunt impreuna cu mortii. Acum se lasa de carne si este bine ca in aceasta sambata sa dam de pomana pentru toti mortii nostri, fie ca au murit de moarte naprasnica, fie ca au murit de moarte buna, fie ca au murit fara lumanare. Chiar si cei care s-au sinucis trebuie sa primeasca astazi de pomana”, a explicat etnologul Delia Suiogan.
De ziua Mosilor de Iarna, alaturi de mancarea pe care o dam de pomana este bine sa dam si o lumanare aprinsa, toate avand rolul de a-i ajuta pe cei decedati sa isi gaseasca linistea.
„Este foarte bine conservata aceasta traditie in toate zonele tarii. Femeile dau in aceasta zi de pomana ulcele cu mancare aburinda, dau colaci sau placinte, mai ales aici, in zona noastra. Este foarte important sa se dea si cate o lumanare aprinsa pentru fiecare mort al neamului, lumanare care se da fie impreuna cu pomana de frupt, cu bucatele, fie se duce la cimitir si se da peste mormant. Se spune ca mancarea data de pomana in aceasta zi si lumanarea aprinsa pentru sufletul mortilor nu se termina niciodata. De aceea este bine ca in aceasta zi sa dam de pomana pentru toti cei trecuti dincolo, astfel incat ei sa isi gaseasca linistea, dar in acelasi timp sa gaseasca si ragazul sa ne ajute pe noi”, a declarat Delia Suiogan.
In sambata Mosilor de Iarna credinciosii trebuie sa participe la Sfanta Liturghie, care se oficiaza in fiecare lacas de cult ortodox, iar mai apoi la slujba Parastasului pentru cei comemorati.
Sursa: Tania Purcaru