Vezi VIDEO
Sute de persoane au participat la redeschiderea Muzeului Satului. Cu aceasta ocazie, Muzeul de Etnografie si Arta Populara a organizat mai multe evenimente, printre care si premierea concursului „Cea mai mandra camasa din Maramures“, concurs la care au luat parte 10 femei, din toate zonele judetului.
Redeschiderea unuia dintre cele mai vizitate muzee din Maramures, cel de Etnografie si Arta Populara, a avut loc ieri, 23 aprilie, si ca in fiecare an a fost un moment de sarbatoare pentru iubitorii traditiei si obiceiurilor maramuresene. Un concurs dedicat celei mai importante piese vestimentare din garderoba taranului maramuresean, camasa, a facut deliciul celor prezenti.
„Sigur ca in portul popular romanesc, cea mai importanta piesa ramane pana la urma camasa. Pentru ca acolo, pe aceasta camasa, zeci, sute, mii de generatii la rand, femeile si-au pus sufletul, si-au pus gandurile, si mai ales talentul si harnicia, lasandu-le mostenire celor care au venit dupa ele“, a spus Janeta Ciocan, etnograf.
Castigatoarea din acest an a fost Anuta Ciceu, o croitoreasa din Budesti, care dupa 57 de ani de activitate s-a prezentat in fata juriului cu o camasa lucrata manual.
„Eu am muncit de mica si mi-a placut lucrul de mana. Multe camasi am facut de astea, doar ca acum nu vad atata de bine sa lucru pe fire. Am lucrat pe ea o iarna, dar eu am lucrat cu spor la ea. Cine nu are spor nici intr-o iarna n-o gata“, a povestit Anuta Ciceu.
Potrivit femeii, o camasa de genul celei premiate costa undeva in jur de 5.000 de lei, iar croitoresele nu duc lipsa cumparatorilor.
Sursa: Cosmin Carp