Vezi VIDEO
Vezi GALERIE FOTO
Imbracati cu straiele bunicilor, colindatorii din Lapus au urcat pe scena Teatrului Municipal si au incantat publicul prezent la cea de-a doua editie a Festivalului de Traditii si Obiceiuri de Craciun. Au facut uraturi, au tras la barbanta si au puscat din biciuri, asa cum au invatat din mosi stramosi. Nici grupurile de colindatori din Grosi sau Farcasa nu s-au lasat mai prejos, smulgand ropote de aplauze de la spectatori.
O sala arhiplina i-a asteptat pe tineri, care – in ciuda emotiilor – au colindat, au facut urari si au intrat in rolul unor personaje specifice sarbatorii Craciunului. Urarile au rasunat in toata sala, in acordurile instrumentului local numit buhai sau barbanta. Din culise, tinerii au primit sfaturi de la cei care le-au transmis obiceiurile.
„Noi am venit in aceasta seara cu obiceiul de plug, care dateaza din batrani; deci este alcatuit din plug, rotita, iar pe plug se pune un brad, care semnifica sarbatoarea Craciunului. Se umbla cu colindatori, un grup de 12-14, pana la 20 de colindatori, care fiecare are rolul sau: uratorii, unde avem un copil care vesteste sosirea in casa, baietii de la biciuri, care impusca, sunt cei doi boi – doi baieti care trag jugul dupa ei, avem doua buhaiuri (la noi se spune barbanta), unde-s patru copii care umbla cu ele si se umbla din casa in casa la urat”, a explicat lapuseanul Nicolae Pop, care umbla cu plugul de peste 30 de ani.
„Eu nu am o colinda preferata, ci imi place sa trag la barbanta. Nu e foarte greu, ca in fiecare an fac asta. De invatat, am invatat sa trag la barbanta de la varul meu. Mi se pare frumos sa duc traditia mai departe”, a spus Ionut Pitis, un lapusan de doar 11 ani.
Cu traditii si obiceiuri specifice fiecarei zone au venit si grupurile de copii din Grosi sau Farcasa, care au transmis cu bucurie colindele si urarile pe care le canta in fiecare an, in perioada sarbatorilor de Craciun si Anul Nou.
Organizat pentru a doua oara, Festivalul de Traditii si Obiceiuri de Craciun incearca sa pastreze traditiile si obiceiurilor specifice fiecarei zone din Maramures.
„Am invitat sapte grupuri de colindatori din Maramuresul Istoric, Tara Chioarului, Tara Lapusului si imprejurul Baii Mari. Prin acest spectacol si acest proiect dorim sa reinviem traditiile si obiceiurile de Craciun, pe care, in ultimul timp, in secolul vitezei, le-am cam uitat”, a spus directorul executiv adjunct al Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Maramures, Eniko Krizsanovszki.
Obiceiuri transmise din generatie in generatie, vechi de sute de ani au fost puse in scena de copii veniti din diferite zone ale Maramuresului. Cu toate acestea, cei mai in varsta au constatat cu regret ca tot mai putini copii sunt atrasi de dragostea pentru folclor si obiceiuri.
Festivalul de Traditii si Obiceiuri de Craciun a fost organizat de Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Maramures, in parteneriat cu Asociatia Traditii Maramuresene si Teatrul Municipal Baia Mare.
Sursa: Gabriela Kuhajda