Vezi VIDEO
Saptamana de dupa Pasti poarta numele de Saptamana Alba sau Luminata si este o perioada plina de traditii si superstitii. Se spune ca in aceasta saptamana usile Raiului raman mereu deschise, iar cele ale Iadului sunt inchise, astfel ca cei care mor acum vor pasi direct in Rai, indiferent de pacatele pe care le-au comis. Mai mult, traditia spune ca oamenii nascuti in aceasta saptamana vor fi norocosi, pe tot parcursul vietii.
In Martea Alba nu este voie sa se munceasca nici la camp, dar nici in casa. Este o zi speciala, pe care mosii si stramosii nostri o tineau pentru grindina, tunete si gandaci.
“Ca si in Saptamana Neagra, ziua de marti tine de Martile Oprite, avem 3, 7 sau 9 marti de dupa Pasti, care trebuie foarte bine tinute. Chiar si intr-o Saptamana Luminata ziua de marti trebuie foarte bine pazita. Acum nu se lucreaza, iar cei care totusi o fac pot fi trazniti. Ziua se tine si pentru grindina, pentru tunete si gandaci. Romanii spuneau, foarte frumos, ca cine tine aceasta zi nu va avea purici tot anul, adica lucrul era oprit atat pentru barbati, cat si pentru femei”, a explicat etnologul Delia Suiogan.
Joia Alba este o zi dedicata mortilor, o zi in care mosii si stramosii nostri trebuie pomeniti si omeniti cu pasca, vin si oua rosii. In Joia Luminata oamenii merg din nou in cimitire, incercand sa pastreze legatura cu cei ce-au parasit aceasta lume, dar care vegheaza mereu la binele urmasilor lor.
“Vinerea este ziua Izvorului. Se spune ca acum se sloboade cate un izvor pentru fiecare casa. Vinerea este atat de bine tinuta, uneori chiar cu post negru si fara lucru, nici la camp si nici in casa, pentru ca daca nu tii aceasta zi nu se va slobozi izvorul. Acest lucru inseamna ca nu vei avea rod si spor, iar oamenii tin cont de toate acestea. Ea se dubleaza cu o sarbatoare religioasa, Izvorul Tamaduirii, cu sfintirea apelor si aducerea apei sfintite acasa”, a adaugat Delia Suiogan.
In Sambata Alba se fac pomeni pentru sanatatea celor vii, ea fiind urmata de Duminica Tomii, sarbatoarea ce incheie Saptamana Luminata.
Cea de a doua luni de dupa Pasti este iarasi o zi importanta in traditia populara, fiind considerata Pastele Blajinilor, acestia fiind practic duhurile strabunilor, care traiesc la hotarul dintre lumi. In aceasta zi se pun pe morminte vase cu oua rosii, colaci si lumanari aprinse, care apoi se impart sarmanilor.
Sursa: Tania Purcaru