In traditia populara perioada dinaintea sarbatorii de Pasti poarta numele de Saptamana Neagra sau Saptamana Seaca, iar fiecare zi a ei este incarcata de obiceiuri si traditii populare, pastrate din mosi stramosi in multe dintre satele din Maramures. Fiecare zi are o semnificatie aparte, dar nu lipsesc nici interdictiile si nici superstitiile. Inca din Martea Neagra, gospodarii nu mai au voie sa iasa la semanat si la arat, iar femeile au interdictie sa mai coase sau sa mai toarca.
“Saptamana incepea marti. Luni era o zi de tranzitie, in care oamenii aveau libertatea de a face aproape tot ce isi doresc. De marti incepand, din Martea Seaca, apareau o serie intreaga de interdicitii. Incepand de astazi nu mai este voie sa iesi la arat si semanat, pentru ca se spune ca cei ce seamana in Saptamana Neagra nu va avea niciun fel de rod. Plantele vor rasari, vor creste, dar nu vor rodi. Martea Seaca este dominata de un personaj mitologic, Martolea, care vine si le pedepseste pe toate femeile care incep acum sa coase si sa toarca. Vom avea apoi Joia Neagra, unde Joimarita vine si o ajuta pe Martolea sa pedepseasca toate femeile care nu au terminat toate treburile casei pana acum”, a explicat etnologul Delia Suiogan.
De miercuri incepand apare si interdicitia de a spala rufe, pentru ca se spune ca aceasta activitate spurca apele, iar ele trebuie, incet-incet, sa se curete pentru marea sarbatoare a Pastilor. In Miercurea Mare se aleg si ouale care vor fi mai apoi rosite, iar in unele zone, in aceasta zi se si vopseau ouale si se incepea incondeierea lor.
“Trebuie sa spunem ca miercurea aparea si un ritual foarte frumos despre alegerea oualor pentru pasca. Acestea trebuiau sa fie albe, frumoase si curate, deoarece cojile lor se aruncau pe o apa curgatoare, vestind astfel mortilor ca a venit Pastele, iar ei sa vina in Joia Mare acasa. Cea mai importanta zi a acestei saptamani este joi, numita in popor Joi Mari, cand toti mosii si stramosii neamului, cei morti de peste 7 ani, vin acasa, se aseaza sub streasinile caselor si asteapta sa fie omeniti si pomeniti si raman acolo pana in duminica de Rusalii”, a explicat Delia Suiogan.
Tocmai de aceea, aceasta zi, Joia Mare, este una destinata pomenirii mosilor si stramosilor, se iese in cimitire, se fac pomeniri la morminte, se dau pomeni peste mormant si se organizeaza traditionalele mese ale mosilor. Semnificatii aparte au si Vinerea Neagra, ziua cand se rosesc ouale, dar si Sambata Mare, atunci cand gospodinele din satele maramuresene coc pasca pentru masa de Pasti.
Sursa: Tania Purcaru