Vezi VIDEO
Traditiile Maramuresului au fost aduse in prim plan in cadrul unei conferinte nationale organizate in Baia Mare. Mesterii si artizanii populari si-au prezentat creatiile in fata celor mai tineri intr-o incercare de a transmite identitatea populara si nationala spre viitor. Scopul manifestarii a fost tocmai acela de a nu pierde satul maramuresean si mestesugurile intr-o istorie profana iar singurele intalniri autentice cu traditiile sa fie in muzee.
Profesori universitari, antropologi, mesteri populari, studenti si-au dat cu totii intalnire la Biblioteca Judeteana ”Petre Dulfu” din Baia Mare , in incercarea de a aduce traditiile in prim plan si de a le transmite peste generatii. Conferinta Nationala ”Contemporaneizarea traditiei. Identitate si alteritate” incearca sa faca legatura intre generatii si sa inspire noua generatie sa ramana in contact cu autenticitatea stramoseasca.
”Punem acent pe reactualizarea identitatii nationale si culturale a romanilor de pretutindeni, pe transmiterea intergenerationala, pe valorificarea zestrei stramosesti, in special a maramuresenilor din cele patru zone etnografice: Tara Chioarului, Tara Codrului, Tara Lapusului, Tara Maramuresului. Militam pentru valorificarea patrimoniului cultural, pentru nealterarea radacinilor neamului romanesc, pentru respectarea celuilalt, indiferent ca este vorba despre omul comunitatii traditionale, omul societatii moderne sau de orice minoritate etnica”, ne declara Delia Rachisan, unul dintre organizatorii conferintei.
Mesterii populari au imbratisat ideea acestui eveniment, mai ales ca sunt din ce in ce mai putini cei care deprind mestesugurile vechi. Badea Petru Pop, din localitatea Breb, are 83 de ani si a deprins mestesugul sculpturii in lemn, la varsta de 7 ani. A venit impreuna cu copiii si cu cateva exponate lucrate de mana proprie.
”Din 1959 am continuat meseria pe care o am, meseria pe care o practic si acuma. Transmit la baiat si la nepot, care or mosteni meseria asta. Dar sunt putini cei care vin inspre mestesuguri, e pe cale de disparitie, ii intereseaza altceva acuma nu arta si lucrurile vechi,” ne spune badea Nita, cum este cunoscut mesterul popular.
Conferinta nationala a cuprins dezbateri si prezentari de lucrari, prezentare de costume taditionale, dar si o expozitie tematica cu produse sculptate in lemn sau bijuterii inspirate de arta populara.
Prezent la deschiderea lucrarilor, prefectul Anton Rohian este de parere ca trebuie sa actionam urgent prin lucruri concrete pentru a nu pierde traditia si a o vizita doar in muzee. ”Intrebarea este in 2014, astazi cand taranul roman isi darama casa, grajdul, gospodaria ca sa puna in locul ei inoxul si aluminiul si copilul imbraca numai de sarbatori straiele taranesti, mai are valoare strigatul nostru, daca ne gandim la cine ne raportam si cine il asculta? ”
Profesorul universitar Gheorghe Glodeanu, decan al Centrului Universitar Nord din Baia Mare, crede inca in magia si unicitatea Maramuresului: ”Toti cei care au vazut Maramuresul, vad ceva ce altundeva la ora actuala nu exista. Si oriunde ma duc, invit lumea sa vina aici, pentru ca cei care nu au facut-o pierd foarte mult. Dincolo de acest pericol care exista, de a cadea in istorie, intr-o istorie profana, exista acea latura mitica. Atunci cand Lucian Blaga spunea ca <<Vesnicia s-a nascut la sat>>, cred ca se gandea si la acest spatiu extrem de specific.”
Conferinta Nationala aflata la prima editie este realizata cu sprijinul municipiului Baia Mare, Muzeului de Etnografie si Arta Populara Baia Mare si a Universitatii Tehnice din Cluj Napoca.
Sursa: Sonia Rajnita