Vezi VIDEO
Obiecte din lemn sau ceramica, dar si stergare sau camasi vechi din colectiile personale ale mai multor etnii care vietuiesc in tinutul Maramuresului au fost expuse incepand de astazi, 18 august, intr-un spatiu expozitional inedit. La parterul Universitatii de Vest Vasile Goldis din Baia Mare a fost amenajat un loc in care cei care trec pragul institutiei au posibilitatea ca pentru cateva momente sa fie partasi la o intoarecere in timp. Expozitiile inaugurate astazi fac parte din proiectul “Maramures-Tezaur Viu”.
O farama din patrimoniul cultural al Maramuresului a fost pusa in valoare astazi, 18 august, in cadrul a doua expozitii, organizate in cadrul unui proiect finantat de Norvegia, Islanda, Liechtenstein si Guvernul Romaniei. Sub genericul “Maramures-Tezaur Viu”, la parterul Universitatii de Vest Vasile Goldis din Baia Mare au fost expuse obiecte vechi din diferite zone ale judetului, care apartin unor localnici din diferite etnii. Evenimentul e considerat a fi unul inedit, tinand cont de diversitatea culturala si etnica.
“Ineditul acestei expozitii consta in faptul ca este pentru prima oara in Maramures si cred ca putine in tara, ca expozitie etnografica multi-etnica. Tot ce vedeti aici apartine romanilor, maghiarilor, tipterilor, romilor, ucrainenilor. Toate cele cinci minoritati fac parte dintr-un tot, din Maramures, toti apartin acestui taram, toti lucreaza impreuna de sute de ani, convietuiesc si se compara si compara. Asta am vrut sa punem in valoare: diversitatea culturala si suntem adeptii devizei <<Unitate in diversitate>>”, a declarat muzeologul Rodica Pop.
In cele doua incaperi destinate evenimentului au fost amenajate doua expozitii, una de lemn si ceramica, iar cealalta de textile. Unul dintre expozanti, un maramuresean in varsta de 80 de ani, din comuna Repedea, a marturisit ca a adus doar 30 de obiecte din colectia personala de peste 650 de lucruri vechi, adunate pe parcursul vietii.
„Ce ati vazut aici, e colectia mea, vreo 30 de piese pe care le-am adunat din localitatea noastra. Din comuna Repedea, acolo unde sunt ucraineni. Am adus mai multe obiecte casnice de bucatarie, din lemn facute, acum 100-200 de ani. Eu am acasa o mica colectie de vreo 650 de obiecte. N-au incaput in masina, am adus vreo 30. De exemplu, am aici ciururi de cernut faina de malai, blide de lemn, polonice, barbinte, ciuroaie, lucruri casnice mai mult. Localitatea noastra are o vechime de 650 si de acolo am adunat ce am vazut vechi”, a spus Vasile Laver.
Organizatorii au mai aratat ca, prin actiunea de astazi, Baia Mare a castigat inca doua spatii expozitionale care vor reuni colectii private ale celor care sunt pasionati sa adune si sa puna in valoare patrimoniul cultural maramuresean.
Expozitia Maramures-Tezaur Viu va ramane deschisa pana in luna octombrie. In toamna, evenimentul se doreste a fi “reformulat”, astfel incat sa fie puse si bazele unei expozitii de patrimoniu pentru nevazatori.
Sursa: Camelia Tocaci