Vezi VIDEO
Costume populare, clopuri, ceramica, dar si produse ecologice sunt expuse spre vanzare pe tarabele producatorilor traditionali si a mesterilor populari din centrul istoric al municipiului Baia Mare. Cea de-a 22-a editie a Targului de Produse Traditionale si Targul Mesterilor Populari inclusa in manifestarile dedicate Toamnei Baimarene a debutat astazi, 25 septembrie. Organizatorii spun ca evenimentul din acest an e unul de amploare care reuneste mult mai multi mesteri si producatori decat in anul precedent.
Obiectele traditionale iesite din mainile dibace ale mesterilor populari pot fi admirate in aceste zile in Centrul Vechi al municipiului Baia Mare. In acelasi timp, pe tarabe se regasesc si produse ecologice expuse spre vanzare. Oferta e una variata, Targul de produse Traditionale si Targul Mesterilor Populari fiind unul din punctele de atractie de la Toamna Baimareana.
„La aceasta editie a targului suntem prezenti 15 producatori de produse traditionale si ecologice si 20 de mesteri populari din Maramures. Avem la expunere si vanzare produse din lapte, produse din patiserie si cofetarie, produse din carne, legume, fructe, conserve din legume si fructe, must, vin, toti ce isi doresc baimarenii. La mesterii populari avem o serie de lucruri artizanale si de mestesugarit”, a declarat presedintele Asociatiei Prodicatorilor de Produse Traditionale si Ecologice Maramures.
Mesterii populari au marturisit ca au venit si in acest an sa-si prezinte obiectele pe care le-au realizat, incercand sa-i determine pe maramureseni sa revina la traditie. Unii dintre producatori recunosc ca modernismul a cuprins si Maramuresul, iar kitschurile si-au facut loc pe piata, dar si in preferintele oamenilor, pentru ca sunt mai ieftine. Mesterii ii sfatuiesc insa pe maramureseni sa nu renunte la autentic.
„Eu vin de pe Valea Marei, dintr-un sat numit Manastirea, fiind fiica de taran, am crecut cu razboiul de tesut in casa, cu acul de cusut in mana, am invatat de mica sa le fac. Eu realizez traistute, zgardane, papusele, costume populare. Sa stiti ca la noi, dincolo de deal, in fiecare gospodarie unde intri gasesti o casa imbracata taraneste si as putea spune ca tot Maramuresul e un muzeu etnografic. Desi pe dinafara casele se vad roz, vopsite verzi, inauntru se pastreaza traditiile. La noi nu-i nunta sau botez sa nu fie costume populare, mai ales la biserica”, a relatat unul dintre mesterii populari, Palaguta Barlea.
Un alt mester popular, Vasile Susca, a declarat ca „eu am venit cu mastile populare de Sacel de Maramures. Vedeti dumneavoastra ca-i influenta asta occidentala, are efecte si la noi. Se distrug atatea lucruri autentice, noi incercam sa mai pastram obiceiurile si traditiile si aceste obiecte adevarate. Incearca sa strice autenticul niste kitsch-uri, o seama se uita la lucru cat e de ieftin, dar nu are valoarea in sine si aviz celor care sunt interesati de lucruri adevarate si cum sunt lucrate”.
Autoritatile baimarene considera ca e nevoie de un astfel de eveniment pentru a prezenta traditia, dar si pentru a-i impulsiona pe mesteri sa duca mai departe ceea ce au invatat de la parinti si bunici. Primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, si-a exprimat speranta ca la eveniment vor veni si multi copii si tineri pentru a vedea ce inseamna produsele traditionale.
„Este o parte a «Toamnei baimarene» pe care eu o apreciez in mod deosebit. Si as vrea ca an de an sa prinda cat mai mult contur. Putem sa-i spunem si «Ziua Recoltei», chiar daca unii se feresc sa mai foloseasca aceasta denumire. Putem sa-i spunem si un fel de prezentare a muncii si harniciei oamenilor din aceasta zona, dar in primul rand trebuie sa le aratam ca-i incurajam si ii protejam pe cei care muncesc si care arata intr-un fel traditiile, simbolurile, harnicia maramuresenilor. Trebuie sa ne gandim si la faptul ca e important sa-i aducem pe cei tineri, pe copii sa vada ce inseamna produse traditionale si chiar sa intre in contact cu cei care le produc”, a afirmat edilul baimarean.
Totodata, primarul Catalin Chereches a mai adaugat ca isi doreste ca in viitor sa se organizeze targuri periodice in Centrul Vechi, in care producatorii traditionali si mesterii populari sa-si prezinte produsele, dandu-se astfel o nota aparte zonei istorice a orasului.
Sursa: Camelia Tocaci