Maramuresenii au ocazia sa asiste luni, 21 decembrie, la ritualul sacrificarii porcilor. Actiunea va fi organizata la Muzeul Satului, de la ora 12.00, pentru a marca debutul oficial al programului “Craciun in Maramures”.
La Muzeul Satului va fi organizat luni, 21 decembrie, de la ora 12.00 ritualul sacrificarii porcilor, pentru a evidentia modul in care se pastreaza acest obicei in satul traditional. Etnologul Janeta Ciocan spune ca vor fi sacrificati patru porci, iar la ritual pot participa toti cei care vor sa isi aminteasca despre traditiile din satele maramuresene.
Sacrificarea animalelor a fost inclusa in cadrul Targului de Craciun organizat cu ocazia deschiderii oficiale a programului “ Craciun in Maramures”. Evenimentul are loc chiar a doua zi, dupa ziua Sfantului Ignatie, zi care a fost asociata in traditia populara cu Ignatul porcilor.
Traditia populara spune ca acest ritual este o substitutie a celebrarii sacrificiului unui mare zeu solar, care a luat numele Sfantului Ignatie, existand numeroase asemanari intre obiceiul pastrat si cel al unui sacrificiu ritualic: prevestirea mortii, insemnarea corpului porcului, formulele magice invocate in momentul taierii.
Istoria populara mai spune ca a existat un om pe nume Ignat, care si-a lovit din greseala tatal cu securea in cap, in momentul cand a vrut sa taie porcul. Dupa ingroparea tatalui, barbatul a innebunit si si-a luat lumea in cap. De asta cred taranii ca porcul isi viseaza cutitul in noaptea dinaintea Ignatului. Tot in traditia populara se crede ca cei milosi nu e bine sa participe la sacrificarea porcilor, altfel acestia nu vor muri usor. Dupa momentul sacrificarii animalelor, batranii prevestesc vremea anului urmator sau marimea iernii dupa forma pe care o are splina porcului sacrificat.
Sursa: Camelia Tocaci