Vezi VIDEO
Turismul cultural maramuresean e «sublim, dar lipseste cu desavarsire». Semnalul de alarma a fost tras, in al 13-lea ceas, de conducerea Directiei Judetene pentru Cultura, care a atentionat autoritatile ca ar trebui ia masuri urgente pentru a impiedica disparitia caselor de lemn de la sate. Oficialii institutiei au aratat ca maramuresenii renunta la traditii devenind „domni”, lucru care ne costa pierderea turistilor.
Casele din lemn de la sate au fost inlocuite de constructii „moderne si urate”, iar in putinele locuri unde se doreste pastrarea traditiei, valorile promovate nu sunt decat o imitatie jalnica a ceea ce insemna Maramuresul in trecut. De acest lucru si-a dat seama astazi, 14 decembrie, seful Directiei de Cultura Ioan Marchis, care considera ca dezinteresul autoritatilor este cauza principala pentru disparitia turismului cultural din Maramures.
„Nu exista programe judetene pentru anumite modele de constructie de tip traditional, nu exista de la judet o anumita constrangere. Si atunci, oamenii construiesc case urate, moderne care nu se potrivesc pe ambient si, de cele mai multe ori, distrug si zonele din jurul bisericilor”, a punctat Ioan Marchis.
Marchis a propus introducerea unor facilitati, de genul scutirii de la impozit pentru o anumita perioada, in cazul maramuresenilor care construiesc gospodarii din lemn, in conditiile in care primariile nu au temei legal pentru impunerea de restrictii la ridicarea caselor moderne.
„Facem foarte rau, pentru ca ne va disparea turismul. Degeaba, vom face infrastructura in curand si vom avea drumuri, trebuie sa avem si zone de atractie turistica”, a mentionat Ioan Marchis.
Directorul de la Cultura a condamnat si „domnia” la care au ajuns maramuresenii si care a dus la pierderea traditiilor, aratand ca oamenii nu se mai sinchisesc nici la colindat sa mearga, asa cum se intampla in alti ani, de Craciun.
Sursa: Camelia Tocaci