Vezi VIDEO
Mai multi mesteri populari din Maramures isi expun produsele traditionale in acest sfarsit de saptamana in Piata Libertatii din Centrul Vechi al municipiului Baia Mare. Pe tarabele special amenajate de municipalitatea baimareana au fost expuse perdele traditionale, podoabe lucrate manual, dar si sticle care au in interior diferite obiecte confectionate tot manual si care au mare cautare la turisti.
Targul este organizat de Municipiul Baia Mare, in parteneriat cu Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Maramures si este inclus in cadrul manifestarilor dedicate Zilelor Municipiului Baia Mare.
Mesterii populari au incercat sa-i atraga pe cumparatori cu produsele traditionale si, pentru a fi cat mai convingatori, unii dintre ei au ales sa confectioneze produsele chiar in fata clientilor. „Imi place sa lucrez, sa nu stau sa ma uit doar la oameni. In general lucrez doar pe baza de dantele. Si podoabele pe care le vedeti sunt lucrate tot cu acul de dantela. Perdelele care sunt expuse aici sunt tot din dantela”, a explicat una dintre expozante, Ana Metenti.
Producatorii traditionali se mandresc cu munca lor, aratand ca este o diferenta imensa intre obiectele moderne si cele lucrate manual, care dau o nota aparte incaperii unde sunt asezate. „Sunt perdele traditionale, pe care am invatat sa le confectionez de la mama si bunica mea. Vreau sa le propun tinerelor doamne care isi fac case de vacanta, pensiuni, sa-si imbrace o camera in stil romanesc si sa-si puna o perdeluta traditionala. Astfel, camera arata foarte cald si intim”, a mai spus Ana Metenti.
Alti mesteri populari au ajuns sa creeze in miniatura simboluri maramuresene, cum ar fi casute taranesti sau bisericute din lemn, pentru ca turistii sa aiba posibilitatea sa ia cu ei acasa o amintire din acest colt de tara. „Sunt casute si bisericute de lemn facute manual toate, iar acoperisul e din furnir si lipit bucata cu bucata. In general, turistilor care vin in Maramures le place sa cumpere amintiri de la noi de aici. Nu au preturi mari, incepad de la 10 lei cele micute. Depinde de marimea fiecarei casute”, a spus un alt mester popular, Florica Pop.
Pe tarabe au putut fi admirate si celebrele sticle care au in interior diferite obiecte din lemn confectionate manual si care sunt cautate de cei care viziteaza Maramuresul. Cat despre preturi, acestea sunt pentru toate buzunarele: se la 5 lei pana la cateva sute de lei, in cazul obiectelor traditionale mai mari si care necesita mai multa migala.
Sursa: Camelia Tocaci