Vezi VIDEO
Crestinii ortodocsi si catolici din intreaga lume sarbatoresc astazi, Intampinarea Domnului, eveniment care simbolizeaza sosirea pruncului Iisus la templu, la 40 de zile de la nastere. Sarbatoarea este una incarcata de traditii si obiceiuri populare, fiind “decisiva”, spun batranii satelor, pentru prognozele meteorologice pe urmatoarele saptamani.
Ziua de 2 februarie este cunoascuta si sub denumirea de Ziua Ursului. Astazi, ursul iese din barlog, iar comportamentul sau poate spune daca iarna va dura si in perioada urmatoare.
“Se spune astazi ca ursul iese din barlog, fiind prima zi cand acesta iese din hibernare. El inconjoara barlogul de trei ori, iar daca in timpul ocolului isi vede umbra, se sperie de ea si intra inapoi in adapost. Se spune ca in acest caz, timp de sase saptamani, iarna va domina. Daca nu isi vede umbra, ursul prinde curaj sa plece in padure, iar oamenii cred ca vara a invins”, a declarat etnologul Delia Suiogan.
Sarbatoarea de astazi, cunoscuta in popor si sub denumirea de Stretenie, are similitudini cu legenda Babei Dochia, fiica regelui Decebal. Stretenia, la fel ca si Baba Dochia, are trasaturi contradictorii, atat malefic cat si benefice, determinand caracteristicile vremii din perioada urmatoare.
“Ziua de 2 februarie, numita popular si Stretenia sau Ziua Ursului, este foarte veche in calendarul popular romanesc. Astazi vara si iarna se intalnesc si duc o lupta apriga. Vara doreste sa invinga iarna si sa ii preia locul, fapt pentru care oamenii citesc astazi foarte multe semne, in tot ceea ce se intampla in natura. Se spune ca Stretenia era o femeie foarte rea, care trebuia imbunata, motiv pentru care ziua aceasta trebuie tinuta cu mare sfintenie. In trecut ea se tinea cu post si pauza de lucru. Daca oamenii munceau si o infuriau pe femeia Stretenie, vara care urmeaza statea sub semnul raului, al nerodului si al vremii schimbatoare”, a explicat etnologul Delia Suiogan.
In credinta populara de Ziua Ursului, copiii erau unsi cu grasime de urs, iar oamenii credeau ca astfel puterea animalului era transferata asupra celor mici.
Sursa: Tania Purcaru