Vezi VIDEO
„Legende si povesti de Craciun” au fost depanate astazi, 16 decembrie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare. Actiunea face parte din seria manifestarilor derulate sub genericul “Craciun in Maramures”. Etnologii prezenti au punctat faptul ca, in Maramures, Craciunul incepea in trecut din prima zi de post.
Perioada premergatoare sarbatorii Nasterii Domnului era una de primenire sufleteasca. Pana la mijlocul secolului XX, perioada de post era tinuta cu strictete de maramureseni. Oamenii puneau accent nu numai pe abtinerea de la bucate, ci lasau de-o parte si distractiile.
Etnologi, cadre universitare, specialisti din domeniul turismului, dar si reprezentanti ai unor organizatii neguvernamentale si ai societatii civile s-au intalnit astazi, 16 decembrie, la Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” din Baia Mare pentru a participa la simpozionul care a avut ca tema “Legendele si povestile de Craciun” din Maramures. Cei prezenti au punctat faptul ca fiecare loc din Maramures “spune o poveste” care trebuie dusa mai departe pentru ca face parte din identitatea maramuresenilor.
Totusi, etnologii recunosc ca odata cu evolutia omenirii s-a renuntat la unele obiceiuri care erau tinute cu strictete. De la mijlocul secolului XX a inceput sa se puna tot mai putin pret pe perioada postului. Daca pana atunci satenii faceau un adevarat ritual din pregatirea pentru aceasta perioada, acum sunt tot mai putine persoane care mai tin post.
“In satul traditional, Craciunul incepea cu mult inainte, incepea exact din prima zi de post. Acel post de inceput de secolul XX, intreaga suflare a satului il tinea. Pentru a fi siguri ca e tinut asa cum trebuie erau sparte toate vasele de ceramica sau erau urcate in pod. Cei saraci nu le spargeau, le urcau in pod sa fie siguri ca mancarea pe care o vor folosi in aceasta perioada de post nu va atinge macar un loc in care a stat carnea”, a punctat etnologul Janeta Ciocan.
Oamenii se infranau nu numai de la bucate, ci si de la distractie. “Acest post pana la mijlocul secolului XX se referea nu numai la alimentatie, el se referea si la distractie si la partea sexuala. Acum, cand avem chef de distractie mergem la baluri in sat sau la discoteca din oras. Aceste abstinente erau considerate ca modelatoare, modelau individul, disciplinandu-l, mentinandu-l sanatos. Aceasta disciplina si sanatate erau foarte importante in satul traditional, pentru ca oamenii trebuiau sa duca comunitatea mai departe”, a precizat Janeta Ciocan.
Etnologul a mai adaugat ca se postea pana in Ajun de Craciun, inclusiv. In ultima zi de post prima mancare consumata era cea din hribi uscati. Mai mult, ziua de Ajun era una de post aspru, pentru ca oamenii se abtineau de la hrana pana la ora 15.00 sau chiar pana seara cand aparea “luceafarul” care amintea de steaua care a aparut la Nasterea Mantuitorului Iisus Hristos.
Sursa: Camelia Tocaci