Maramuresenii sunt invitati sa viziteze, in aceste zile, o expozitie speciala de Craciun, care dezvaluie lucruri mai putin stiute despre vechea traditie din zonele istorice ale judetului. Cei care vor calca in aceste zile pragul Muzeului de Etnografie din Baia Mare vor afla, astfel, ca, pe vremuri, pomii de Craciun din Tara Codrului nu aveau de-a face cu bradutii pe care obisnuim sa ii impodobim in preajma sarbatorilor de iarna. Ei aveau forme diverse si erau confectionati manual din hartie creponata, vasc sau chiar din biscuiti, in cadrul vechilor sezatori.
Vechiul obicei a fost reinviat, in saptamana Craciunului, de un grup de copii, care a creat modele unicat de pomi, dupa cerintele traditiei din zona istorica a Codrului. Organizatorii expozitiei au explicat ca obiceiul stravechi a fost inlocuit in urma cu aproximativ 500 de ani, cand brazii au inceput sa fie din ce in ce mai prezenti in casele oamenilor.
Inainte de marea schimbare, insa, in Maramures, pomii de Craciun traditionali erau realizati pe suport de sarma, nuia de salcie sau pe crengi de vasc sau fag si erau impodobiti cu fasole, paie, hartie creponata, flori de busuioc sau fasii de panza destramata.
„Ceea ce vedem noi aici sunt formele vechi ale pomului de Craciun, pe care le-am descoperit in zona Codru. Acestea aveau o functie magica si simbolizau abundenta, belsugul, fiind incarcate de mere, nuci, poame si colacei. Bradul, care a inlocuit acesti pomi de Craciun, este mai recent, nu depaseste perioada Evului Mediu”, a explicat etnologul Pamfil Biltiu.
Modelele unicat de pomi de Craciun traditionali din zona Codrului, care sunt expuse la Muzeul de Etnografie, au fost realizate de copii de la gradinite si scoli din Baia Mare, Tautii Magheraus si Oarta de Sus.
Sursa: Gabriela Kuhajda