Rapsodul popular maramuresean, Grigore Lese se ocupa de promovarea Rezervatiei Biosferei Muntii Rodnei. Pentru ca zona sa fie facuta cunoscuta publicului, administratia parcului a decis sa-l numeasca pe Grigore Lese, ,,parintele cultural” al Rezervatiei Biosferei din Muntii Rodnei.
Rapsodul popular Grigore Lese, celebru pentru modalitatea unica de interpretare a horii in grumaz, o traditie inca vie in Tara Lapusului, a fost numit ,,ambasadorul Rezervatiei Biosferei Muntii Rodnei”. Administratia Parcului National Muntii Rodnei isi propune sa imbine astfel natura si traditiile pentru promovarea cat mai buna a zonei.
Rezervatia Biosferei Muntii Rodnei a primit acest statut in 1979, alaturi de Retezat si Delta Dunarii, suprapunandu-se acum peste parcul national cu acelasi nume si fiind una dintre cele mai importante arii protejate din Romania datorita diversitatii sale geologice, biologice si culturale. Rezervatia Biosferei Muntii Rodnei se suprapune etnografic peste doua dintre cele mai bogate areale – tara Maramuresului, in nord si Nasaudului, in sud.
“Speram ca acesta sa fie primul pas in vederea unei colaborari ulterioare intre Administratia Parcului (Rezervatiei Biosferei) Muntii Rodnei si Grigore Lese, astfel incat traditiile, mestesugurile, obiceiurile si datinile specifice locale sa fie scoase la iveala publicului larg, in vederea asigurarii unei perpetuari a celor ce dau unicitate zonei. Avand alaturi un adevarat reper in conservarea patrimoniului cultural, dorim sa imbinam cele doua componente – natura si cultura, astfel incat Rezervatia Biosferei Muntii Rodnei sa se ridice la nivelul unui adevarat sit UNESCO bazat pe o comuniune desavarsita intre om si natura”, se arata in comunicatul semnat de biologul Claudiu Iusan.
Sursa: Agerpres