![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
Portul popular din Maramures, dar si din alte trei judete din tara a putut fi admirat astazi, 18 mai, in comuna Recea. Imbracati in costume populare, membrii ansamblurilor folclorice participante la cea de-a patra editie a Festivalului interjudetean „Mandru-i dantu pe la noi” au mers in parada de la Biserica ortodoxa din localitate pana la locul desfasurarii evenimentului.
Desi se afla doar in al patrulea an de cand este organizat, festivalul concurs a devenit unul national. Competitia din acest an a reunit 18 formatii participante din judetele Maramures, Mures, Bihor si Caras-Severin. Concurentii si-au etalat cu aceasta ocazie si portul popular, participand la o parada.
Autoritatile locale si-au propus ca prin acest festival sa promoveze creatiile populare autentice, portul popular, dar si sa descopere noi talente. „Avem 18 formatii participante. Din Maramures – 15, avem o formatie din Caras-Severin, una din Bihor si una de la Targu Mures. Este a patra editie, dar de anul acesta am transformat-o intr-o editie interjudeteana. Pe aceasta cale dorim sa promovam traditia si portul popular, avem formatii din toate zonele folclorice ale judetului si dorim in primul rand sa promovam toti tinerii talentati cu obiceiurile din zonele specifice lor”, a declarat primarul comunei Recea, Octavian Pavel.
Participantii la concurs au marturisit ca nu au venit sa castige, ci sa se simta bine si sa duca mai departe traditia. „Pentru mine dansul popular e ceva frumos. Ne amintim de traditie, cum erau mosii, stramosii nostri si tot ce-i mai frumos in zona noastra. Tinerii de varsta mea imbraca tot mai putin portul popular, e un pacat pentru comuna si locurile noastre ca se pierde obiceiul. Dar noi cat putem si ne ajuta Dumnezeu vrem sa-l continuam”, a relatat una dintre participante, Cristina.
Un alt concurent, Alexandru, a declarat ca „am venit din Ungheni, judetul Mures. Competitia aceasta inseamna un pas inainte si o realizare. Pentru mine inseamna cel mai frumos lucru, deoarece imi place sa dansez”. La randul sau, Bogdan a declarat ca „am mai fost acum doi ani, ne-a placut. Si acum ne place. Nu am venit neaparat sa castigam, am venit sa ne simtim bine. Noi suntem de la Lapus si suntem tare dantausi”.
In cadrul festivalului, autoritatile locale au dorit sa-si exprime admiratia si respectul si fata de cuplurile din comuna care au ajuns la 50 de ani de casnicie. Cu aceasta ocazie, au fost aniversate si premiate 18 cupluri care au implinit in acest an o jumatate de secol de cand si-au unit destinele.
„Cu aceasta ocazie, pe langa concursul interjudetean de dansuri, am avut cinstea si ocazia de a inmana si diplomele de aur celor 18 cupluri care au implinit 50 ani de casnicie”, a precizat primarul Octavian Pavel. Cuplurile de „aur” au primit diplome, cate 500 de lei, buchete de flori si o masa festiva.
Sursa: Camelia Tocaci