Vezi VIDEO
Crestinii il praznuiesc pe 20 iulie pe Sfantul Prooroc Ilie Testiveanul. Sfantul Ilie este cinstit de crestini, ca aducator de ploi, dupa ce, prin rugaciunea sa, a salvat de la moarte poporul din Israel, dupa trei ani si jumatate de seceta, dar si ca divinitate populara a Soarelui si a focului, atestata prin numeroase traditii si datini. Este considerat un sfant ecumenic, deoarece este cinstit nu numai in crestinism, ci si in iudaism si chiar in traditia islamica.
„Noi il cunoastem pe Sfantul Ilie drept un sfant crestin dar trebuie sa va spun ca il putem numi si un sfant ecumenic pentru ca el apare si la alte religii, iudaica sau islamica, el de fapt venind spre noi din Vechiul Testament dupa cum stie toata lumea si ca mai toti sfintii, a fost asezat peste niste sarbatori mult mai vechi”, spune Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare.
Cinstirea sfantului cade la mijlocul verii, perioada incarcata din punct de vedere agrar.
„El este foarte sarbatorit in zonele unde pastoritul avea o semnificatie aparte cum este si zona noastra. Dupa ce plecau la munte pastorii, de Sfantul Gheorghe, pe 23 aprilie, aveau voie sa coboare din munte doar de Sfantul Ilie, deci o perioada destul de lunga in care ei nu-si paraseau deloc turmele”, mai spune Janeta Ciocan.
Multe dintre traditiile care se tineau cu sfintenie in aceasta zi s-au pierdut in negura timpului. Una dintre ele are legatura cu fetele de maritat care trebuiau sa implineasca un ritual pentru a-si visa ursitul.
„Fetele, numai ele, in aceasta perioada, mergeau dimineata foarte, foarte devreme in lanul de canepa, se dezbracau si se impregnau cu roua de pe canepa. Veneau acasa si se culcau. Daca visau canepa verde insemna ca viitorul sot ar fi fost un baiat tanar iar daca visau canepa batrana, insemna ca si sotul va fi o persoana mai tomnatica”, explica muzeograful.
Ziua de Sfantul Ilie este o zi instabila din punct de vedere meteorologic cu tunete si fulgere. In cer, Sfantul Ilie cutreiera norii, fulgera si trasneste dracii cu biciul sau de foc, pentru a-i pedepsi pentru raul care i l-au pricinuit. Si, pentru ca dracii inspaimantati se ascund pe pamant prin arbori, pe sub streasina caselor, in turlele bisericilor si chiar in trupul unor animale, Sfantul Ilie trasneste naprasnic, pentru a nu-i scapa nici unul dintre ei.
In aceasta zi nu se lucreaza pe camp, in schimb se culege prima miere care se duce la biserica, se sfinteste si se da pomana. La fel, de Sf. Ilie se culeg primele mere si se dau copiilor.
Sursa: Ana Pop