Rusaliile (Sărbătoarea Cincizecimii) cad întotdeauna în ziua de Duminică, la 50 de zile de la Înviere. Anul acesta, Rusaliile cad pe data de 20 iunie.
Sărbătoarea de Rusalii este una dintre cele mai vechi sărbători creștine, alături de Paște. De Rusalii, atât creștinii ortodocși, cât și cei greco-catolici, sărbătoresc Pogorârea Sfântului Duh.
Ce sunt Rusaliile?
Rusaliile sau Sărbătoarea Cinzecimii e una dintre cele mai importante sărbători creștine, alături de Paști și de Crăciun.
Reprezentând Pogorârea Duhului Sfânt (Rusaliile), sărbătoarea este celebrată la 50 de zile după Paște și la 10 zile după Înălțarea Domnului, atât la creștinii ortodocși, cât și la cei catolici. Rusaliile ortodoxe pică în acest an în 20 iunie, duminică, și în 21 iunie, luni, prima zi a săptămânii viitoare fiind, de altfel, zi liberă legal.
De Rusalii este comemorată coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret. Potrivit scrierilor Noului Testament (în Faptele Apostolilor) acest eveniment a avut loc în ziua Rusaliilor evreiești (Șavuot), la 50 de zile de la învierea lui Iisus din Nazaret. De aceea sărbătoarea creștină mai poartă denumirea de Cinzecime.
De Rusalii s-a pogorât Sfântul Duh asupra Apostolilor
Sfântul Evanghelist Luca, în „Faptele Apostolilor” (cap. 2), a scris despe momentul în care Duhul Sfânt, sub chipul unor limbi de foc, s-a revărsat asupra Apostolilor.
Conform scrierilor sale, Apostiolii au început să vorbească în limbi străine, necunoscute de ei până atunci.
Cei doisprezece apostoli au început să vorbească despre învățăturile lui Iisus Hristos și altor neamuri, în limba acestora.
Rusaliile sunt îndeplinirea promisiunii Mântuitorului față de Apostoli
”Mântuitorul Iisus Hritos, în grădina Ghețimani, le-a povestit Apostolilor și ucenicilor săi ce se va întâmpla după ce se va Înălța la Ceruri și le-a promis că le va trimite Duhul Adevărului”, a explicat preotul Gabriel Cazacu.
Mai mult, a precizat acesta, Pogorârea Sfântului Duh a avut loc chiar în Ierusalim, în încăperea în care avusese loc ultima întâlnire a lui Iisus Hristos cu apostolii săi, la Cina cea de Taină.
”Harul Duhului Sfânt s-a coborât asupra ucenicilor care erau adunați într-o cameră, exact în camera în care luaseră Cina cea de Taină. Iar acolo, iar la un moment dat, se face o suflare mare de vânt și ca un tunet, limbi ca de foc se odihnesc asupra capetelor sfinților apostoli și ucenici ai Mântuitorului”, a mai explicat preotul Gabriel Cazacu.
Rusaliile reprezintă certificatul de naștere al Bisericii
Conform preotului Gabriel Cazacu, Rusaliile reprezintă și momentul în care a luat ființă Biserica creștină.
”Rusaliile sunt certificatul de naștere văzut al Bisericii. Sf Apostol Petru imediat începe să predice și 3000 de oameni se botează imediat. Se constituie astfel prima comunitate creștină, la Ierusalim, prima Biserică. Toți apostolii pleacă la propovăduire, în toate colțurile pământului”, a mai spus, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.
Ce se face de Rusalii
”La Biserică mergem cu frunze de nuc sau de tei. Aceste frunze sunt binecuvântate și sunt luate acasă de credincioși. Iar atunci când credincioșii traversează momente mai grele, mai importante, aprind aceste frunze de nuc cu tămâie”, a spus, pentru FANATIK, preotul Gabriel Cazacu.
Frunzele de nuc de Rusalii au ca semnificație limbile de foc ce au coborât asupra apostolilor, la Ierusalim.
Ce se dă de pomană de Rusalii
Conform tradiției, de Rusalii, ne-a explicat preotul Gabriel Cazacu, se dă de pomană, în vase de lut, cireșe și liguri de lemn.
Tradiții de Rusalii
În Duminica Rusaliilor, preotul şi enoriașii din comunitate merg pe câmp şi săvârşesc sfeștania – sfinţirea mică a apei. Cu agheasma aceea se stropesc apoi semănăturile câmpului.
În multe zone din țară, în cea de-a doua zi de Rusalii, există obiceiul „spălatului pe picioare” cu pelin. Se crede că această practică are rolul de a aduce sănătate și de a feri de spiritele rele.
Rusaliile în tradiția populară românească
În tradiția populară românescă, Rusaliile sunt niste ființe fantastice, malefice, la fel ca ielele și provoacă mult rău oamenilor și se răzbună pe ei.
Pentru a apară gospodăria de invazia acestor spirite, în sâmbăta Rusaliilor oamenii obișnuiesc să arboreze la porți, în foișoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei, planta considerata a avea proprietăți de talisman.
De Rusalii se joacă Dansul Călușarilor
Dansul Călușarilor este un obicei întâlnit mai ales în Oltenia, fiind considerat un joc tămăduitor, care aduce sănătate și noroc. Călușarii își încep dansul a doua zi de Rusalii, mergând din casă în casă pentru a colinda și a alunga spiritele malefice.
Rusaliile și ”Udatul nevestelor”
Un alt obicei specific Rusaliilor care se întâlnește prin zonele Ardealului poartă numele de “Împănatul boului”. Obiceiul constă într-o procesiune ce se desfășoară pe ulițele satului, iar personajul principal este un bou împodobit cu fel și fel de ornamente din flori, iar preotul îl sfințește, iar o tînără fatăp încon joară masa de trei ori cu boul, semn că se va căsători în acel an.
Tot în Ardeal se practică și ”Udatul nevestelor”, tradiție în care femeile sunt stropite cu apă pentru a rămâne sănătoase tot anul.
Superstiții de Rusalii
În popor sunt multe superstiții legate de Rusalii, iar majoritatea au legătură cu teama de spiritele rele.
Se ung ușile cu usturoi pentru că așa casa va fi păzită de rele și de ghinion tot restul anului.
De Rusalii este bine să porți asupra ta frunze de nuc sau de tei, sfințite la biserică, pentru a fi ferit de spiritele malefice.
Ce nu ai voie să faci de Rusalii
Conform superstițiilor populare, de Rusalii nu ai voie, sub nicio formă să speli și nici să muncești.
De asemenea, de Rusalii nu se intră nici în vie, nu se merge în locuri pustii, pe lângă păduri sau fântâni, deoarece, conform superstițiilor, te poți întâlni cu spiritele rele.
Începând cu ziua de Rusalii, timp de nouă săptămâni, se spune că nu este bine să culegi ierburile de leac.