Un Craciun fara colinde e de neimaginat in Maramures. Specialistii in folclor spun ca aceasta zona a tarii este, de altfel, una dintre putinele in care obiceiul umblatului din casa in casa pentru a vesti nasterea lui Iisus se pastreaza cu sfintenie, respectand ritualurile traditionale. Regula transmisa din batrani spune ca in ogradele gazdoaielor nu au ce cauta colindatori adulti pana cand copiii nu isi fac rondul pe ulite. Tinerilor si batranilor le este permis abia apoi sa isi inceapa vizitele si uratul, ritualul fiind inceput in Seara Craciunului si continuand in zilele urmatoare.
Colindatorii incep pregatirile cu aproximativ o luna inainte de Craciun, cand isi pregatesc straiele si accesoriile pentru uraturi. Nici gazdele nu au o misiune usoara. Mesele trebuie incarcate cu bunatati pentru a-i putea cinsti cum se cuvine pe cei care vin cu colinda.
Si in acest an, in toate satele din Maramures s-au putut vedea grupuri mari, in special formate din tineri, care s-au adunat sa vesteasca Nasterea Domnului.
“Copiii incep sa colinde de cum apune soarele in data de 24 decembrie. Se considera ca sunt puri si ei sunt vestitorii nasterii Domnului. Se intalnesc la gazda, stabilesc de unde incep colindatul si pornesc si colinda la fereastra fiecarei case”, a aratat, pentru eMaramures, Izabela Csiszar – referent cultural Centrul Creatiei Populare Maramures.
Potrivit specialistilor, colindele reprezinta o prelungire a cultului bisericesc si se aseamana cu cantarile de strana. Ele incearca sa aduca in case aceeasi atmosfera de bucurie gasita in biserica, fiind un fel de “liturghie dupa liturghie”.
La fel ca si pictura bisericeasca, colindele au constituit o adevarata biblie versificata, pe intelesul poporului, explica etnologii.
„Cei mici, fiind inca post, sunt rasplatiti cu mere si nuci si, in ziua de astazi, cu bani, iar feciorii sunt serviti cu tiuca. Cetele de colindatori colinda fetele, prietenele sau fetele pe care doresc sa le ia in casatorie”, a mai spus Izabela Csiszar.
Mai nou, copiii profita de vechiul obicei pentru a face un ban, insa in familiile din Maramures traditia colindatului este pastrata totusi cu sfintenie, fara legatura cu partea materiala a lucrurilor.
Atat in Ajunul Craciunului, cat si astazi, in prima zi a importantei sarbatori, pe ulitele satelor, dar si in orase se aud pocnitori si zurgalai iar la colindatorii bat neincetat la usile morosenilor pentru a aduce vestea buna.
In toata aceasta perioada mesele sunt incarcate cu bunatati, iar mirosul de carnati, sarmale si cozonaci te intampina inca din drum.
Sursa: Andrei Gherghel