Vezi VIDEO
Noaptea Sfantului Andrei este una magica in credinta populara romaneasca. Daca tin post negru si manaca o turta foarte sarata, fetele isi pot visa ursitul. Si lupii capata acum puteri magice, iar varcolacii umbla prin lume. Fortele raului pot fi combatute cu ajutorul usturoiului, care va fi pazit cu strasnicie in noaptea de Sfantul Andrei.
Noaptea Sfantului Andrei, 29 spre 30 noiembrie, este o sarbatoare importanta la romani. Pe vremea tracilor si a dacilor, in aceasta noapte se sarbatorea noul an. Se face acum demarcarea intre anul vechi care trece si anul nou care e tanar. De aici si o multitudine de ritualuri pentru aceasta noapte.
”Usturoiul in aceasta noapte este la mare valoare si i se alatura busuiocul. O planta magica, dar si aghiasma, apa sfintita sau apa neinceputa cum ii ziceau romanii vechi. Sunt trei elemente pe care omul in aceasta noapte le foloseste pentru a fi aparat de tot ce este malefic. Pentru ca fiind o noapte de trecere, in care se face separatia intre doua stari, vechi/nou, batran/tanar, automat beneficul si maleficul, raul si binele actioneaza impreuna si noi prin aceste ritualuri incercam sa alegem binele din rau”, ne explica Delia Suiogan etnolog.
Usturoiul era apoi pus la loc de cinste si folosit ori de cate ori un necaz se ivea asupra casei sau familiei, dar era pus si in san, pentru a atrage ursitul.
Etnologul Delia Suiogan mentioneaza: ”Tot in aceasta noapte, in priveghiul usturoiului se faceau niste lumanari sub forma de cruce, din ceara curata. Le faceau si fetele si feciorii si erau lipite de pragul de deasupra al usii la intrarea in casa, dar si la grajd si la sura pentru ca aceasta lumanare apara de rau intreaga gospodarie si oamenii care treceau pe sub aceasta”.
Unul dintre cele mai cunoscute ritualuri de Sfantul Andrei este visatul iubitului. Fetele pot afla cine le este sortit pentru maritis. Pentru aceasta cea mai batana femeie din casa trebuie sa le prepare o turta din apa, faina si sare, care va fi singurul lucru mancat in acea zi.
”Fata trebuie sa tina post negru, sa nu manance, sa nu bea. Si abia la apusul soarelui sa manance jumatate din aceasta turta. Cand se intoarce de la priveghi, jumatate din aceasta turta o pune sub perna cu o ramurica de busuioc pazit la priveghi si urmeaza sa-si viseze ursitul. Daca il viseaza cu fata spre ea, il recunoaste, inseamna ca se vor casatori in acel an, sau daca il vede cu spatele incearca sa ii recunoasca trasaturile sa vada cine e ursitul, dar oricum nu se vor casatori in anul acela”, spune Delia Suiogan.
Traditia mai spune ca cine nu tine aceste ritualuri fie se va transforma in varcolac, fie va fi mancat de lupi sau acestia ii vor manca animalele din gospodarie. Sfantul Andrei este unul dintre cei 12 apostoli ai lui Iisus si este considerat de ortodocsi ocrotitorul Romaniei sau patronul spiritual al romanilor – fiind cel care a adus si a promovat religia crestina si invataturile lui Iisus in tara noastra.
Sursa: Sonia Rajnita