Vezi VIDEO
De la Craciun pana la Boboteaza, pe drumurile din unele sate maramuresenii pot fi vazuti, in „carne si oase”, dracii, Irodul, Moartea sau Mosul. Tinerii din Rozavlea continua traditia veche de cand lumea a Viflaimului, o forma de teatru popular care infatiseaza nasterea lui Iisus. Inspirat din literatura bisericeasca, creata pe marginea textelor biblice, Viflaimul pastreaza urmele colindatului cu masti.
Viflaimul tinerilor din Rozavlea a fost adaptat specificului locului, personajele improvizand si incluzand in replici aluzii la vecinii lor. Costumele sunt lasate mostenire din generatie in generatie, iar fiecare posesor le ingrijeste si incearca sa le infrumuseteze.
„Eu sunt drac si trebuie sa ma sfadesc cu Scaraoschi. Eu sunt Sarsaila si toti dracii avem nume… Noi facem jocul asta a doua zi de Craciun la biserica”, a spus Vasile Lihet din Rozavlea. „In sat, jocul se face de cand se stie lumea”, a explicat si Vasile Popan.
Unul dintre personajele cele mai spectaculoase ale scenetei este Moartea. Este imbracat in totalitate in negru, iar fata ii este acoperita cu o cagula impodobita cu ciucuri colorati.
„Eu sunt Moartea. Eu trebuie sa vorbesc cu Irod, cu un drac… Nu e greu rolul de Moarte, e chiar usor, trebuie doar sa ai un pic de talent ca sa poti sa chiuiesti. Repetam cam doua – trei saptamani inainte sa facem sceneta”, a spus Gheorghe Botca.
Diverse variante ale acestei piese sunt jucate si pe Valea Izei, la Nanesti, Stramtura, Ieud, Rozalvea, pe Mara la Berbesti, Vadu Izei, Breb sau la Viseu de Jos si de Sus. Spectacolul se joaca pe la curtile taranilor mai gospodari, in curtea bisericii sau pe ulitele satelor.
Sursa: Andrei Gherghel