Vezi VIDEO
Ultimele doua zile dinaintea sarbatorii de Pasti sunt pline de traditii si obiceiuri popular, pastrate inca in unele zone din Maramures. Vinerea Mare, cunoscuta si sub numele de Vinerea Seaca, este o zi de post negru, pentru iertarea pacatelor si pentru a avea spor si sanatate tot anul. De asemenea, este o zi in care nu ai voie sa lucrezi nimic, nici la camp si nici in casa.
In unele parti ale tarii, in Vinerea Mare se cerne faina pentru pasca, iar in altele chiar se coace pasca, aluatul acesteia simbolizand vesmantul cu care este imbracat Mantuitorul inainte de a fi pus in mormant.
“Vinerea primeste atributul de Vinerea Seaca si este o zi in care nu ai voie sa faci nimic ce tine de lucrul la camp sau in casa, pentru ca atragi ne-rodul. In aceasta zi ai voie doar sa cerni faina pentru pasca, ba chiar in unele zone acum se face pasca. In alte zone insa, iar Maramuresul intra in aceasta categorie, sambata se coace pasca, tocmai pentru ca extista interdictia ca de vinerea Seaca sa nu bagi nimic in cuptor”, a explicat etnologul Delia Suiogan.
In alte parti, printre care se numara si Maramuresul, in Vinerea Seaca se vopsesc ouale. Este bine ca acestea sa aiba doar culoarea rosie, care simbolizeaza sangele Mantuitorului. Traditia spune ca Maria Magdalena, care ducea un cos cu oua, le-a spus unor necredinciosi cu care se intalnise pe drum ca Hristos a inviat. Ei au ras de ea, spunandu-i ca vor crede asa ceva decat daca ouale din cosul ei se vor face rosii… iar acestea s-au inrosit pe loc.
“In multe zone, in Vinerea Mare se rosesc ouale. Este ziua dedicata in mod special vopsitului oualor, pentru ca se spune ca acum curge sangele Mantuitoruluid e pe cruce si are loc acest ritual de vopsire a oualor. Se spune ca este bine sa mananci oua in ziua de vineri si ca acestea nu se strica niciodata. Ele se tin chiar 40 de zile, pana la Ispas si nu este nicio problema”, a adaugat Delia Suiogan.
In Sambata Mare, ziua dinaintea Invierii Mantuitorului, au loc spalarile ritualice, menite atat sa purifice trupul si spiritul, cat si sa produca transfer de putere si magie.
“Acum se produc acele spalari ritualice. Oamenii incepeau inca de vineri seara sa se scalde, vorbim aici de acea scalda ritualica, de dinainte de marile sarbatori. In apa punem o serie intreaga de obiecte care produc transfer de putere si de magie. Acum trebuie sa punem leusteanul, o planta cu un miros specific, cu care vom merge sa luam si oua de la biserica. Mai punem urzica, pentru ca e aspra si asa vom deveni si noi aspri si puternici. Mai punem si banutul de argint, pe care il vom regasi si in apa de duminica dimineata, cand vom pune oul rosu, urzica, leusteanul si banutul de argint. Toate acestea sunt simboluri care produc transfer de putere”, a adaugat Delia Suiogan.
In noaptea de sambata spre duminca are loc Invierea Mantuitorului. La miezul noptii, crestinii canta impreuna cu preotii „Hristos a Inviat!”. Slujba de Inviere se incheie dimineata, iar in unele zone la miezul noptii are loc si sfintirea bucatelor aduse de credinciosi.
Sursa: Tania Purcaru