Vezi VIDEO
1 aprilie este Ziua Pacalelilor, o zi care a intrat in traditia romaneasca, relativ recent, in jurul anului 1919, odata cu adoptarea calendarului Gregorian. Cu toate acestea, ea a devenit o sarbatoare inedita, care prinde de minune atat la cei mici, cat si la cei mari, farsele fiind gustate de toti, deopotriva.
Atentie mare, insa, pacalelile trebuie facute doar dimineata devreme, deoarece daca ele sunt puse in aplicare dupa ora pranzului, nu mai sunt de bun augur. Ziua Pacalelilor are radacini mult mai vechi, spun etnologii, si se pare ca se trage inca de pe vremea lui Noe.
“Avem in lumea satului niste legende care ne spun povesti interesante legate de Ziua de Pacaleli. Daca o luam cronologic, se pare ca ziua de 1 aprilie ni se trage inca de la Noe, care se pare ca in aceasta zi a trimis pentru prima data porumbelul sa vada data exista uscat si pentru ca nu a gasit a ramas in istorie ca o zi a pacalelii”, a explicat etnologul Janeta Ciocan.
Odata cu aparitia crestinismului, ziua de 1 aprilie a fost asociata cu data la care Iisus a fost purtat de la Ana la Caiafa si inapoi, pentru a fi judecat.
“Cu siguranta, acest obicei provine din perioada in care s-au schimbat cele doua calendare, Iulian cu Gregorian, cand unii serbau Anul Nou la 1 aprilie iar ceilalti la 1 ianuarie. Acestia din urma i-au numit pe ceilalti nebuni, pentru ca pe vremea respectiva vestile nu circulau atat de repede, iar cei din comunitatile mai retrase au aflat cu mult mai tarziu ca Anul Nou se sarbatoreste la alta data”, a adaugat Janeta Ciocan.
Ziua de 1 aprilie este sarbatorita, cu sotii si farse, peste tot in lume, fiind o impletire de obiceiuri populare locale specifice fiecarei tari, cu legende stravechi si cu ceremonialuri de intampinare a Anului Nou si ulterior a primaverii.
“In Franta, cei pacaliti in aceasta zi trebuie sa poarte o hartie pe spate in forma unui peste si se numesc pesti de aprilie, poate pentru ca in aceasta perioada avem dezlegare la peste, in Scotia li se spune cuci de aprilie, pentru ca acum, foarte aproape de 1 aprilie, cucul incepe sa cante, iar la noi se numesc pacalici”, a explicat Janeta Ciocan.
Traditia spune ca ziua de 1 aprilie este complet contraindicata nuntilor, deoarece ele nu au sorti de izbanda, iar relatia, daca va merge, va fi sustinuta prin sacrificiul sotului, care va trai sub papucul sotiei.
Sursa foto: e-politic.ro
Sursa: Tania Purcaru