Sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai mărită şi solemnă dintre sărbătorile anului, care aduce omenirii speranța mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
În zilele noastre, la Ungureni, la Moșii de Paști și la sărbătorile Moșii de Rusalii, rudele se adună la vechea biserică de lemn „Sfinţii Arhangheli” pentru a comemora moartea celor plecați. Pe lângă mâncărurile tradiționale, ouă încondeiate, și bineînțeles, horincă din belșug, sunt oferite mici daruri.
Încondeierea, după cum zic specialiștii în etnologie, are o simbolică fantastică în acest sat. Printr-o simplă analiză, vom observa o variație de teme, semne și simboluri. De la simplele spirale, la simboluri geometrice, soare, stele, flori, frunze, spic de grâu, până la ramuri de brad, greblă sau pluguri, toate sunt redate într-un mod fabulos pe ouăle de Paște.
Încondeierea ca încondeierea, dar ceea ce își atrage decisiv atenția, este seninătatea oamenilor și modul în care ei se bucură că pot fi împreună pentru comemorarea celor plecați dintre noi. Așadar, pentru vreo 3-4 ore, lumea celor care participă este alta. Uită de toate problemele, de toate relele și cinstesc Învierea Domnului.
Astăzi, fiind în plină pandemie, nu se poate vorbi și Moși, dar importanța evenimentului pentru oamenii locului va rămâne aceiași și cu siguranță, la anul pe vremea asta satu va fi în plină sărbătoare pentru a sărbătorii așa cum se cuvine Sărbătoarea Sfintelor Paști.