Vezi VIDEO
Maramuresul se afla printre primele judete in ceea ce priveste produsele traditionale care au fost reatestate pana la finele lunii noiembrie 2014. Oficialii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Maramures spun insa ca numarul operatorilor economici care au obtinut reatestarea e unul mic in comparatie cu potentialul judetului. In plus, dintre vechii producatori care aveau acest certificat, doar 10 % s-au reatestat.
Noul Registru National al Produselor Traditionale cuprinde 309 produse. In topul judetelor cu cele mai multe produse traditionale reatestate se numara Brasovul, Maramuresul, Argesul si Satu Mare. In Maramures, pana la finele lunii noiembrie 2014, au primit certificatul de „traditional” 31 de produse.
„Toti producatorii de produse traditionale de la noi din judet care aveau acele atestate de producator traditional trebuiau sa se reatesteze maximum pana la data de 30 noiembrie 2014, iar pana la acea data, la Directia pentru Agricultura Maramures s-au prezentat mai multi operatori economici, dintre care s-au reatestat 31 de produse la 10 operatori economici, pe tara fiind pana la aceasta data 309 produse traditionale”, a declarat directorul executiv al DADR Maramures, Virgil Tantas.
Dintre produsele traditionale reatestate, cele mai multe sunt din categoria preparatelor din carne, urmate de legume, fructe si produse de patiserie si panificatie. „Aceste produse traditionale sunt repartizate la noi in judet pe urmatoarele produse reatestate: patiserie si panificatie sunt 6 produse de paine, prajituri si taitei. La preparate din carne sunt 13 produse reatestate in ce priveste carnatii, slanina, jambonul, caltabosul, toba, jumari, ceafa cruda, costita afumata, cotlet afumat si alte produse din carne. La preparate din legume sunt 7 produse reatestate din care se includ magiunul, dulceata de afine, zacusca si sucul de mere. La preparatele din lapte sunt 5 produse reatestate”, a precizat Virgil Tantas.
Pe langa cele 31 de produse reatestate, inca 11 asteapta sa primeasca acest certificat de la Ministerul Agriculturii, documentatia in cazul acestora fiind trimisa la Bucuresti. In acest context, ar urma sa fie reatestate produse lactate, palinca, preparate din carne de porc si oaie. Alte doua dosare urmeaza sa fie analizate la nivelul DADR Maramures.
Oficialii institutiei se asteapta ca, pana la finele lunii ianuarie, la nivelul judetului Maramures sa existe 44 de produse traditionale atestate. Numarul e insa unul mic daca se are in vedere ca pana acum in Maramures existau 99 de operatori economici cu 375 de produse traditionale recunoscute oficial. Conducerea DADR spune ca documentatia pentru reatestare a fost una stufoasa, iar cheltuielile cu aceste proceduri au fost ridicate, motiv pentru care producatorii nu s-au inghesuit sa-si reatesteze produsele. In situatia in care operatorii nu au dobandit reatestarea, acestia nu mai au voie sa-si comercializeze produsele sub titulatura de „traditionale”. Produsul traditional trebuie sa respecte cateva conditii stricte. Astfel, e obligatoriu sa fie un produs alimentar romanesc obtinut cu materii prime locale, sa nu contina aditivi alimentari, sa fie preparat dupa o reteta traditionala si sa aiba la baza un procedeu si un proces tehnologic traditional.
Sursa: Camelia Tocaci