Vezi VIDEO
Tot mai multe produse traditionale false apar pe piata romaneasca. Producatorii maramureseni reclama ca s-a ajuns la aceasta situatie pentru ca s-au dat prea usor atestarile de produse traditionale. In plus, nu exista un control riguros din partea institutiilor abilitate in privinta alimentelor care sunt scoase la vanzare in piete si targuri.
Dupa scandalul laptelui cu aflatoxina, la nivel national apar tot mai multe discutii aprinse despre produsele traditionale false care ar fi invadat pietele din Romania. Conform producatorilor, in marile orase din tara, consumatorii sunt usor de indus in eroare in privinta falsurilor care iau locul produselor traditionale.
„Sunt foarte multi asa zisi producatori care merg in piata cu produse conventionale, rup etichetele de pe ele, si le vand in piete ca si produse traditionale. Acest lucru se poate pentru ca nu exista un control si targurile care se organizeaza, mai ales in Bucuresti, sunt facute de oameni care nu au nicio treaba acu aceasta activitate”, a declarat presedintele Asociatiei Producatorilor de Produse Traditionale si Ecologice din Maramures, Ioan Tataran.
Preparatele din carne par sa fie in topul alimentelor traditionale falsificate, dupa cum au aratat producatorii maramureseni. „Produsele din carne sunt cel mai des falsificate, se cumpara produse conventionale, se rupe eticheta, unii mai merg si le baga in fum si le vand. La fel si produsele din lapte. S-a ajuns incat se scoate grasimea din lapte se baga grasimea vegetala si fac feta. Tot felul de produse care mai de care mai falsificate”, a mai precizat Ioan Tataran.
Producatorii maramureseni au mai aratat ca e nevoie sa apara un nou ordin al Ministerului Agriculturii prin care sa fie reglementate aceste situatii, astfel incat sa existe un control asupra produselor traditionale care intra pe piata. De asemenea, Ioan Tataran a adaugat ca e nevoie sa se insiste mai mult pe acest segment, astfel incat in Romania sa existe mai multe produse traditionale cu atestat, care sa fie recunoscute in Uniunea Europeana.
Sursa: Camelia Tocaci