Maramureşenii, care practicau micul trafic dinainte ca miniştrii Nicolaescu şi Vlădescu să dispună majorarea preţului la ţigări, au simţit că e vad bun şi că fumătorii nu se uită la marcă dacă pachetul e la jumătate de preţ faţă de cel din magazine şi au acţionat în consecinţă.
O mulţime de locuitori ai judeţului şi-au făcut o meserie din tranzitarea graniţei cu Ucraina, fie cu maşina, fie cu trenul, iar drumurile nu se mai fac doar pentru câteva cartuşe, ci pentru baxuri întregi. În scurt timp, s-au creat adevărate reţele româno-ucrainene pentru introducerea ţigărilor în România, iar părtaşi sunt şi vameşii care închid ochiul în schimbul câtorva zeci de euro şi a unor mici atenţii.
Maramureşenii au prieteni care îi aşteaptă cu marfa gata împachetată şi bună de livrat micilor comercianţi. Afacerea merge strună şi aduce venituri importante, pentru că un pachet de ţigări în Ucraina se vinde la jumătate de preţ faţă de cel din România. La unele mărci, raportul de preţ este şi de 1 la 4 ori 5.
Piaţa maramureşeană este plină cu ţigări provenite din contrabandă, pentru că fumătorilor le convine să cumpere un cartuş de ţigări ucrainene pe aceeaşi bani cu care în ţară şi-ar putea lua două pachete. Cea mai cerută marcă este Ronson, însă au trecere şi restul produselor, chiar dacă fumătorii spun că tutunul nu ar fi de o calitate grozavă. Numai că, vorba unora: ”Fum să iasă !”
Acţiunile de combatere a traficului cu ţigări s-au intensificat, însă misiunea oamenilor legii intră în categoria muncilor lui Sisif. Săptămânal, reprezentanţii IPJ Maramureş informează că au mai prins două-trei precupeţe care, în afara morcovilor şi guliilor, au în coşul cu nuiele şi ţigări. Dar în locul mărfii confiscate este adusă alta, pentru că maramureşenii se grăbesc să îşi acopere paguba.
Poliţiştii de frontieră maramureşeni patrulează şi ei prin creierii munţilor şi încearcă să îşi fidelizeze sursele, astfel încât să îi mai tempereze pe contrabandişti. Reţelele create de o parte şi alta a Tisei sunt destul de greu de doborât, pentru că membrii lor au reuşit să capete putere destul de mare, pentru că orice se poate cumpăra cu bani.
Mai sunt şi excepţii ori ghinioane, iar dovadă stă captura record făcută recent de reprezentanţii Inspectoratului Judeţean al Poliţiei de Frontieră (IJPF) Maramureş. Aceştia au reuşit să pună mâna pe un membru al unei reţele de traficanţi după ce la sfârşitul lunii trecute au găsit în zona de frontieră de la Valea Vişeului o căruţă în care erau aproape 30.000 de pachete de ţigări, a căror valoare atingea 860 de milioane de lei.
Patru tineri din localitatea maramureşeană Bistra sunt cercetaţi după ce în noaptea de 27 iulie şi-au abandonat marfa pe potecile din Munţii Maramureşului la vederea poliţiştilor de frontieră care patrulau prin zonă.
La câteva zile după incident, aceştia au fost identificaţi, iar afacerea care a dus la confiscarea celei mai mari cantităţi de ţigări din acest an de pe teritoriul Maramureşului a ieşit la iveală. Potrivit informaţiilor de până acum, capul reţelei pare să fie din Ucraina.
Purtătorul de cuvânt al IJPF Maramureş, Ioan Dunca, a declarat că deocamdată acesta nu a fost identificat, dar semnalmentele lui au fost comunicate autorităţilor ucrainene şi se aşteaptă identificarea lui. Contrabandistul nu va fi cercetat penal, pentru că legislaţia din ţara vecină prevede doar aplicarea unei amenzi nesemnificative în aceste cazuri.
Singurul care a fost tras la răspundere până acum este Romeo Ioan H., de 22 de ani, din comuna Bistra, care este acuzat pentru săvârşirea infracţiunii de contrabandă şi riscă o pedeapsă cu închisoarea între 2 şi 7 ani.
Tânărul a declarat că în 25 iulie a fost contactat telefonic de către ucrainean, care i-a spus locul în care a ascuns marfa. Maramureşeanul şi-a rugat trei amici să îl însoţească în pădure, spunându-le că are de adus nişte lemne.
Două zile mai târziu, cei patru au plecat după căruţa încărcată cu ţigări, dar au fost nevoiţi să fugă după ce au fost zăriţi de patrulă. La anchetă, Romeo Ioan H. a declarat că trebuia să împartă pe din două câştigul rezultat din vânzarea ţigărilor. Ceilalţi trei, Vasile H., de 23 de ani, Ioan D., de 23 de ani, Vasile D., de 26 de ani – tot din Bistra, au fost scoşi de sub urmărire, stabilindu-se că nu ştiau în ce afacere se bagă.
În Maramureş, este pentru prima dată de la începutul anului când s-a confiscat la un singur transport o asemenea cantitate de ţigări provenite din contrabandă. Reprezentanţii IPJ Maramureş au arătat că până la începutul lui august au confiscat 6.228 de pachete după verificarea a 231 de agenţi economici şi a altor 451 de persoane fizice, iar numărul amenzilor a fost de 541.
Sursa: Meda Muntean