La nivel mondial, ziua de 18 octombrie este dedicata prevenirii traficului de persoane, fenomen ce a luat amploare incepand cu anii 1990. In acest context, politistii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Maramures s-au intalnit azi, 18 octombrie, cu elevii claselor a XI-a ai Colegiului National „Mihai Eminescu” din Baia Mare pentru a le oferi informatii cu privire la modurile in care se comit infractiunile de trafic de persoane, precum si metode prin care tinerii pot evita sa devina victime ale acestor infractiuni. Pentru a intari mesajul transmis, politistii le-au prezentat elevilor un material video cu marturii ale unor tinere care au fot traficate in strainatate in scopul exploatarii sexuale.
Visul multor liceeni este ca, odata ce au absolvit liceul, sa plece la munca in strainatate. Criza economica, conditiile financiare precare sau lipsa de perspective in tara dupa finalizarea studiilor ii determina pe unii tineri sa aleaga sau sa accepte oferte de lucru in strainatate, fara a verifica autenticitatea si veridicitatea acestor oferte.
Astfel, multi tineri au devenit victime ale traficului de persoane, plecand in strainatate cu vise caracteristice varstei si trezindu-se singuri printre straini, sechestrati, amenintati, abuzati, adevarati sclavi ai traficantilor. Traficantii au folosit metode de control extrem de brutale fata de victime: abuz sexual, batai, intimidari si amenintari directe sau orientate catre familiile victimelor, infometare, exploatare pana la epuizare si permanenta amagire a acestora cu promisiuni de plata si de lasare in libertate, pentru a le forta sa se supuna.
Comertul cu oameni se poate defini ca una dintre cele mai grave infractiuni din lume, deoarece constituie o violare a drepturilor omului si o atingere adusa demnitatii si integritatii fiintei umane. Traficul de persoane a devenit o afacere globala care genereaza profituri imense pentru traficanti. Fenomenul s-a raspandit intr-atat incat, in present, este cea de-a treia activitate infractionala aducatoare de profit dupa traficul de arme si cel de droguri.
Traficul de persoane este asadar un fenomen complex al zilelor noastre, un fenomen subteran cu dimensiuni globale, vinovat de producerea a milioane de drame omenesti. Oricat de cruda ar parea exprimarea, ea este reala, fiintele umane fiind vandute si revandute din ce in ce mai scump, ca simple obiecte si apoi exploatate.
Recomandarile politistilor Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii Maramures
– verificati firma sau persoane intermediara data functioneaza legal la Inspectoratul Teritorial de Munca si la Registrul Comertului;
– aveti in vedere ca pentru a lucra legal peste hotare trebuie sa detineti un contract de munca valabil incheiat;
– inainte de a semna contractul, care trebuie intocmit minim in doua exemplare si tradus in limba romana, consultati un jurist;
– nu dati nimanui, sub niciun motiv, pasaportul sau cartea de identitate (cu exceptia autoritatilor abilitate ale statului);
– spuneti unei persoane de incredere date privind locul unde veti merge, mijlocul de transport folosit si lasati-i copii dupa toate actele;
– contactati ambasada statului in care vreti sa plecati si verificati daca indepliniti conditiile de lucru pentru aceasta tara.
Sursa: eMM.ro