In primele doua zile ale anului 2009, politistii de frontiera maramureseni au depistat si retinut doua grupuri de migranti care au trecut ilegal frontiera de stat, din Ucraina in Romania, cu intentia de a ajunge in vestul Europei.
Primul grup, format din doi cetateni georgieni, a fost depistat pe data de 1 ianuarie 2009, in jurul orei 15.00, in apropierea liniei de frontiera, pe directia localitatii Poienile de sub Munte.
Purtatorul de cuvant al IJPF Maramures, Iulia Utan, a precizat ca fugarii au declarat ca au trecut ilegal frontiera de stat, din Ucraina in Romania cu scopul de a ajunge intr-o tara din Uniunea Europeana. Acestia au calatorit cu diferite mijloace de transport pana in localitatea Zelene (Ucraina) in apropierea frontierei cu Romania, de unde au pornit pe jos prin munti.
Cei doi cetateni georgieni de 27 si 29 de ani au calatorit 3 zile si 3 nopti pe un traseu, unde zapada masoara 1,5 m, trecand ilegal frontiera de stat la o altitudine de 1.600 m. Pentru a nu se rataci, cei doi s-au folosit de ajutorul unor harti si busole. In vederea continuarii cercetarilor si luarea masurilor care se impun, persoanele in cauza au fost predate autoritatilor de frontiera din Ucraina.
Iulia Utan a mentionat ca al doilea grup, format din 20 de persoane, a fost depistat si retinut pe data de 2 ianuarie 2009, in jurul orei 23.00, pe directia localitatii Sighetu Marmatiei, la aproximativ 200 de m de malul riului Tisa. Persoanele in cauza nu vorbeau limba romana si nu aveau acte de identitate asupra lor.
Din primele cercetari s-a stabilit ca grupul este format din 12 cetateni pakistanezi si 8 afgani, cu varste cuprinse intre 17 si 26 de ani. Persoanele in cauza au declarat ca au trecut ilegal frontiera din Ucraina in Romania cu intentia de a ajunge intr-un stat din vestul Europei. Acestia au traversat raul Tisa cu ajutorul unei barci pneumatice. In urma cercetarilor si verificarilor efectuate, politistii de frontiera maramureseni au reusit identificarea unei calauze, cetatean ucrainean.
In cauza s-a intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de migranti, precum si trecere ilegala a frontierei de stat. Toate cele 20 de persoane au solicitat acordarea statutului de refugiat in Romania, astfel inact politistii de frontiera au luat masura predarii acestora catre Oficiul Roman pentru Imigrari Maramures
Cercetarile sunt continuate de catre procurorul DIICOT- Biroul Teritorial Maramures si politisti de frontiera maramureseni delegati de catre acesta in vederea identificarii tuturor membrilor gruparii si a documentarii intregii activitati infractionale. Totodata au fost informate autoritatile de frontiera din Ucraina, in vederea cercetarii in comun a evenimentului.
Sursa: M.M.
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult