Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR) prin Agentia Nationala Impotriva Traficului de Persoane a facut publice azi, 7 iulie, mai multe statistici privind cazurile de exploatare sexuala si exploatare prin munca, ale caror victime au fost cetateni romani. In statisticile Politiei Romane se regaseste si Maramuresul, judet in care s-au inregistrat mai multe cazuri atat de exploatare sexuala, cat si de obligare la munca fortata. Un numar mare de maramureseni au cazut victime unei retele care actiona pe relatia Romania – Cehia, anihilata dupa ce cativa muncitori au reusit sa evadeze dintr-un loc in care erau tinuti ca sclavii.
Din datele furnizate de Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane a reiesit ca Maramuresul se afla printre judetele in care exploatarea prin munca a victimelor adulte este destul de ridicata, cu o medie de 10-19 victime, cele mai multe dintre acestea fiind traficate in Cehia. Maramuresenii din Cehia au muncit in conditii greu de imaginat, fiind cazati in conditii mezerabile, le-au fost luate actele de identitate si nu au putut lua legatura cu cei de acasa, fiind amenintati de catre angajatori.
Datele au fost prezentate la lansarea unei campanii de prevenire a exploatarii sexuale si prin munca, intitulata „Omul cu doua fete”. Judetul Maramures se regaseste si in aceste statistici, insa numarul victimelor este mai mic in comparatie cu alte judete. S-au identificat aproximativ cinci victime exploatate sexual in strainatate, in special in Austria.
Conform materialelor de prezentare trimise de IGPR aceasta campanie urmareste cresterea constientizarii la nivel national cu privire la riscurile traficului de persoane in scopul exploatarii sexuale dar si a exploatarii prin munca si se va desfasura pe o perioada de 12 luni, incepand cu 7 iulie. Mesajul campanie este: „Traficul de persoane se poate ascunde in spatele unei fete prietenoase”.
Pentru desfasurarea acestei campanii sunt prevazute spoturi tv, radio, fluturasi, afise etc. si se va desfasura pe doua directii: tabere scolare (pe durata vacantei scolare) si institutiile de invatam]nt. De altfel, liceeni si studentii, tinerii in general, sunt grupul tinta al acestei campanii.
Sursa: Vasile Dale