vezi VIDEO
Bucurie si entuziasm la Podul Istoric de peste Tisa, care asigura legatura dintre Romania si Ucraina prin Punctul de Trecere a Frontierei Sighetu Marmatiei. Acesta a fost redat luni, 30 iunie, circulatiei rutiere si pietonale. De la primele ore ale diminetii, inca dinainte ca podul sa fie redeschis, soferi maramureseni, dar si simpli pietoni au format cozi interminabile, dornici de a ajunge de cealalta parte a Tisei, in Ucraina. Podul Istoric de peste Tisaa fost redat traficului rutier si pietonal la aproape un an de cand fusese inchis din cauza starii avansate de degradare.
Podul Istoric de peste Tisa, dintre localitatile Sighetu Marmatiei si Solotvino, a fost redeschis luni, 30 iunie, in prezenta autoritatilor locale din municipiu, a consilierilor locali, vicepresedintelui Consiliului Judetean Maramures, Calin Matei, a unor consilieri judeteni si a primarilor din dreapta Tisei.
Lucrarile la pod au inceput in luna martie, iar pentru reparatii s-au alocat peste doua milioane de lei, din care un milion de lei a reprezentat contributia de la bugetul Consiliului Judetean, 700.000 de lei au fost repartizati din bugetul local, iar restul de fonduri au provenit de la Guvernul Romaniei.
Lucrarile au fost efectuate de o firma din Baia Mare, iar la refacerea podului a contribuit si un mester in lemn din Sfantu Gheorghe, acelasi care a lucrat si in prima etapa la constructia acestuia.
Finalizarea reparatiilor la pod a fost intarziata din cauza vremii, dar si a unor probleme care au existat in ce priveste tratamentul aplicat lemnului adus din Austria care a fost folosit pentru lucrari. ”Noi am sperat sa terminam mai repede podul si sa-l redam circulatiei rutiere si pietonale, insa ne-am lovit de mai multe probleme. Tratamantul lemnului pe care l-am adus din Austria nu a fost conform cu normele impuse de Uniunea Europeanasi am fost nevoiti sa-l ducem pentru tratare la Gura Humorului, asa ca am pierdut trei saptamani. Apoi lucrarile au stagnat iar vreo doua saptamani din cauza vremii, pentru ca a aplouat, apa a crescut foarte mult in albia Tisei si nu s-a putut lucra la pod”, a aratat Eugenia Godja.
Ea a mai spus ca maramuresenii s-au bucurat enorm de redeschiderea podului, dovada fiind cozile interminabile care s-au format de la primele ore ale zilei de astazi, inca inainte ca acesta sa fie redat circulatiei. Sute de romani au asteptat sa treaca dincolo in Ucraina fie pentru a ajunge la cunoscuti, fie pentru a-si face cumparaturile.
”Important este ca podul a fost redeschis astazi. Am vazut bucurie foarte multa in randul cetatenilor. Deja, dinainte de a se redeschide podul s-au format cozi interminabile la pod, lumea a fost dornica sa treaca in Ucraina, mai ales ca nu le trebuie viza, ci doar pasaport”, a spus Eugenia Godja.
Podul Istoric de peste Tisa a fost inchis in luna august a anului trecut, la doar sase luni de la inaugurarea oficiala facuta cu mare fast in prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu si a omologului sau ucrainean, Viktor Iuscenko.
Inchiderea podului a fost necesara, din cauza starii avansate de degradare care punea in pericol siguranta circulatiei rutiere si pietonale. Dupa inchiderea podului, maramuresenii au fost obligati sa parcurga o ruta ocolitoare, prin Halmeu, care necesita mai mult timp pentru a ajunge in Ucraina.
Autoritatile sighetene au in vedere si construirea unui alt pod, mult mai rezistent, cu patru benzi, asta in conditiile in care traficul pe actualul pod din lemn este unul intens, ceea ce pune in pericol structura de rezistenta. ”Zilnic se inregistreaza peste 7.000 de treceri pe Podul Istoric de peste Tisa, asa ca este clar ca ar fi necesara constructia unui pod mult mai rezistent, cu patru benzi. Noi avem un proiect in acest sens, dar trebuie sa gasim modalitatea de a-l promova pentru a obtine fie fonduri structurale, fie fonduri guvernamentale pentru finantarea constructiei”, a precizat Eugenia Godja.
Foto: © EMM.ro
Sursa: Camelia Tocaci
În Regatul Maramureșului există o triplă alianță! Este clar! Totul este negociat și împărțit! S-au aruncat zarurile și noua ordine...
Citeste mai mult