Oficialii statului au precizat ca Remin nu va fi vanduta, ci, mai degraba, inchiriata. Castigatorul licitatiei va veni cu banii, iar compania va concesiona zacamintele. Contractul urmeaza sa fie semnat, intr-o prima etapa, pe cinci ani, iar in el se va preciza valoarea investitiilor care trebuie facute in aceasta perioada.
Salariatii care au mai ramas in companie spera ca in documente sa se faca referire si la siuatia lor, adica investitorul sa fie obligat sa pastreze forta de munca. Ei se tem insa ca procesul de privatizare nu va fi unul transparent si ca Remin ar putea ramane fara stapan datorita conditiilor impuse de stat in caietul de sarcini.
Deocamdata, doar doi investitori, din cei sase selectati de ministerul economiei, au cumparat caietul de sarcini. Potrivit liderilor Uniunii Sindicatelor Miniere (USM) Maramures, la licitatie s-au inscris pana acum societatile Trafigura si Metanef, ambele cu o prezenta constanta in industria maramureseana. De numele lor se leaga insa si o serie de acuze si suspiciuni vizand grupurile de interese care ar sta in spatele celor doua firme.
Momentul licitatiei este asteptat cu indoiala in suflet de catre salaraiti. Liderul USM Maramures, Gheorghe Pasca, a declarat ca ”noi ne dorim un investitor puternic care sa garanteze pastrarea locurilor de munca”. El a spus insa ca e obligatorie stergerea datoriilor istorice ale Remin pentru ca altfel ”nimeni nu va fi interesat sa preia compania”. Statul, prin ministerul economiei, ar trebui sa ierte Remin de la plata a jumatate de miliard de lei, cat mai are de achitat pentru curentul consumat.
Colegul sau, George Dumitrean, prim-vicepresedintele USM Maramures, a precizat ca oficialii ministerului economiei au impus o multime de filtre celor care vor sa participe la licitatie. Intr-o prima faza, investitorii au fost obligati sa depuna scrisori de intentie, apoi s-a facut o selectie a lor si apoi s-a dat acceptul catorva companii sa cumpere caietul de sarcini. In opinia lui Dumitrean, ”la nicio privatizare romaneasca nu au fost impuse clauze atat de dure”.
Conditiile extrem de stricte impuse prin caietul de sarcini potentialilor investitori de la Remin au dat nastere la speculatii. S-a afirmat ca clauzele au fost inasprite in mod special, pentru favorizarea anumitor companii.
Sursa: Meda Muntean