Un tanar a ucis joi zece persoane intr-un campus universitar din Oregon, un nou masacru ce a provocat stupoarea americanilor si furia presedintelui Barack Obama, care a denuntat aceste atacuri devenite, in opinia sa, ‘o rutina’ in Statele Unite, relateaza AFP.
„Pentru moment, putem confirma zece morti” si sapte raniti in atacul armat, a declarat seful politiei din comitat, John Hanlin, intr-o conferinta de presa. El nu a precizat daca atacatorul, care a fost ucis in schimbul de focuri cu politia, a fost inclus in acest bilant.
Identitatea autorului atacului nu a fost oficial dezvaluita. Media americane au relatat insa ca este vorba de Chris Harper Mercer, un tanar de 26 de ani care nu ar fi fost student in universitatea unde a avut loc masacrul.
„Doua surse din cadrul politiei au declarat pentru CBS News ca atacatorul a fost identificat ca fiind Chris Harper Mercer”, a precizat postul de televiziune pe pagina sa de internet, adaugand ca sursele citate au vorbit despre patru arme — trei pistoale si o pusca — ce au fost gasite la locul atacului.
Insa guvernatorul de Oregon, Kate Brown, a spus joi ca atacatorul este „un barbat de 20 de ani”.
El a murit in campusul universitatii, in schimbul de focuri cu politistii, a precizat Hanlin.
„Ma aflam in clasa de langa cea unde se gasea atacatorul”, a povestit o studenta, Cassandra Welding, la CNN. Auzind focurile de arma, „toti studentii din clasa s-au ascuns sub birouri, iar o femeie, una dintre colegele mele de clasa, a mers sa vada ce se intampla, a deschis usa si, din nefericire, atacatorul a tras asupra ei”.
Studentii, panicati, au inchis usa, au stins lumina si au sunat la politie si familii, incercand sa se protejeze cu „gentile, scaunele, tot ce puteam gasi, in caz ca ar fi intrat”, a adaugat Cassandra Welding.
Atacatorul si-a ucis metodic victimele, trecand dintr-o sala de curs in alta prin Universitatea Umpqua, potrivit media locale.
Universitatea se afla intr-o regiune rurala si izolata, comunitatea locala traind in special din exploatarea lemnului.
„Cel mai mare soc va fi cand numele (victimelor) vor fi facute publice si cand vor fi recunoscute unele dintre aceste nume”, a spus primarul din Roseburg, denuntand o crima ‘nebuneasca’.
Campusul universitar, unde studiau circa 3.000 de persoane, a fost evacuat si incercuit. Universitatea va fi inchisa pentru studenti pana cel putin luni, a anuntat conducerea.
Inainte de a-i lasa sa plece din campus, politia i-a perchezitionat pe studenti, cu mainile la cap, in cautare de eventuali complici si arme.
„Gandurile si rugaciunile noastre nu sunt suficiente”, a declarat presedintele Obama, la cateva ore dupa atac. El a facut apel inca o data la Congres sa adopte legi pentru a limita folosirea armelor de foc. „A devenit o rutina”, si-a mai exprimat el regretul.
Adresandu-se cetatenilor americani, Obama a facut apel la acestia sa ceara socoteala alesilor in legatura cu acest subiect. „De fiecare data cand o drama ca aceasta se va produce, voi repeta ca putem face ceva, dar trebuie sa schimbam legile”, a concluzionat el.
Hillary Clinton, candidat democrat la Casa Alba, a lansat la randul sau joi un apel la reformarea legislatiei privind armele de foc in SUA. „Stiu ca este posibil sa avem masuri rezonabile privind armele de foc pentru a preveni violente si a opri ca armele sa cada in mainile care nu trebuie”, a declarat Hillary Clinton pentru CNN. „Ma angajez sa fac tot posibilul pentru a obtine acest lucru”, a adaugat ea.
Atacurile cu arma sunt extrem de frecvente in liceele si universitatile din SUA. Un astfel de atac a avut loc miercuri intr-un liceu din Dakota de Sud, soldandu-se cu un ranit. Un altul a avut loc la inceputul lunii septembrie intr-o universitate din Sacramento, cand o persoana a murit si alte doua au fost ranite.
La 16 aprilie 2007, un student de 23 de ani a ucis 32 de persoane, dupa care s-a sinucis, in campusul Universitatii Virginia Tech, la Blacksburg (Virginia). A fost cel mai sangeros atac armat din istoria tarii pe timp de pace.
Mai recent, un tanar de 20 de ani a masacrat 26 de persoane, dintre care 20 de copii, in scoala Sandy Hook din Newtown (Connecticut), la 14 decembrie 2012. Intr-o America socata de moartea elevilor, Barack Obama a incercat atunci, fara succes, sa obtina o inasprire a legislatiei privind armele.
Sursa: Agerpres