Presedintele a spus ca, dupa consultarile cu partidele parlamentare pe care le-a organizat la Palatul Cotroceni, a inteles, cu regret, faptul ca alegerile anticipate nu reprezinta pentru cea mai mare parte a partidelor o solutie acceptabila chiar daca acestea au fost sanctionate "dramatic" prin votul dat de cetateni la referendumul din 19 mai, informeaza Rompres.
Seful statului a declarat ca, imediat dupa aderarea Romanei la Uniunea Europeana, in Parlament s-a format o majoritate de conjunctura ”a carei cifra – 322 – a facut ocolul Romaniei si chiar al lumii”.
El a adaugat ca decizia privind suspendarea sa din functie a deteriorat relatia institutionala dintre Parlament si presedinte si intre Guvern si presedinte "prin angajarea fara rezerve a primului-ministru si a celor doua partide aflate la guvernare in coalitia antiprezidentiala".
”In acest moment, dumneavoastra, fiecare dintre parlamentari, indiferent de partid, aveti responsabilitatea directa de a gasi o solutie pentru iesirea din actuala situatie nedemocratica”, a afirmat Traian Basescu in discursul pe care l-a sustinut in fata deputatilor si senatorilor.
Presedintele a facut un apel la responsabilitatea fata de interesul national.
”Fac un apel la constiinta fiecarui parlamentar si ma gandesc aici, in primul rand, la aceia dintre dumneavoastra care au votat, uneori la comanda politica: v-ati asumat o responsabilitate majora. Cei pe care ii reprezentati in urma alegerilor din 2004 v-au dat un vot de blam pe care trebuie sa il respectati. Numai respectand votul din 19 mai puteti arata ca ii respectati pe cetatenii acestei tari. Aveti sansa ca, intorcandu-va la electorat, sa confirmati faptul ca-i reprezentati pe cetateni si ca puneti interesul national si democratia mai presus de orice interes partizan”, a aratat Traian Basescu ideea alegerilor anticipate.
Seful statului a propus clarificarea sistemului politic prin definirea raporturilor intre Presedintie, Guvern si Parlament, precum si infiintarea Parlamentului unicameral sau, in cazul mentinerii Parlamentului bicameral, o reducere semnificativa a numarului de senatori si deputati, reorganizarea administrativa a tarii. Toate aceste propuneri trebuie realizate, in opinia sa, pe temeiul unei noi Constitutii cu adevarat europene.
Sursa: Ioana Osan