Primii vor merge la Palatul Cotroceni, la ora 10.00, social-democratii. Conform liderului lor, Mircea Geoana, ei vor "contribui la o discutie pe temele care tin exclusiv de atributiunile presedintelui Romaniei" si vor prezenta si un material care "sintetizeaza punctul de vedere al partidului in legatura cu principalele teme de pe agenda publica si de pe agenda politica a momentului".
Va urma delegatia PNL – condusa chiar de premierul Calin Popescu-Tariceanu – care si-a anuntat interesul pentru votul uninominal, legea lustratiei si pachetul legislativ privind siguranta nationala. Liberalii au insa rezerve in legatura cu amendarea Constitutiei, dupa cum a declarat, duminica, vicepresedintele PNL Teodor Melescanu.
Reprezentantii PD se vor prezenta la dialogul cu seful statului, la ora 12.00, cu intentia de a aborda reforma clasei politice, a sistemului de educatie, de sanatate si de pensii, precum si accesul transparent la fondurile europene.
UDMR va da curs invitatiei din partea institutiei prezidentiale pentru ca, "dincolo de opiniile personale, este importanta relatia institutionala si dialogul", dupa cum a explicat deputatul Kelemen Hunor. Aceasta formatiune politica isi va exprima opozitia fata de votul uninominal, care, conform presedintelui UDMR, Marko Bela, ar duce la "excluderea maghiarilor din Parlamentul Romaniei" sau la o foarte slaba reprezentare a acestei minoritati in legislativ.
Conservatorii au anuntat, prin vocea presedintelui lor, Dan Voiculescu, ca vor discuta numai "problemele serioase ale Romaniei" si ca ii vor cere presedintelui sa se schimbe.
Singurii care nu vor lua parte la convorbirile cu presedintele Traian Basescu vor fi membrii PRM, liderul acestei formatiuni considerand ca temele propuse seful statului sunt "false" si "smecherii". In plus, Basescu l-a iritat pe Vadim dupa ce i-a retras ordinul ”Steaua Romaniei”, pe care liderul peremist l-a obtinut pe ultima suta de metri a mandatului de presedinte a lui Ion Iliescu.
Sursa: Ioana Osan