Ziua de 19 mai este stabilita in articolul 1, aliniat 2, al Hotararii privind stabilirea obiectului si a datei referendumului national pentru demiterea presedintelui Romaniei, iar dezbaterile asupra acesteia au fost extrem de aprinse in debutul sedintei celor doua Camere parlamentare, informeaza Rompres.
Liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, a cerut de la tribuna ca data de desfasurare a consultarii populare sa aiba loc, duminica, 20 mai, si a explicat ca, in mod normal, termenul de 30 de zile pentru organizarea referendumului trebuie calculat de la validarea suspendarii presedintelui Traian Basescu de catre Curtea Constitutionala. Radulescu a argumentat ca ziua de sambata ar putea impiedica o prezenta mare la vot si ca pot aparea discutii ulterioare cu privire la implicatiile juridice ale absenteismului: "Pentru ca lucrurile sa fie in buna randuiala, propun sa fie duminica".
Vicepresedintele Camerei Deputatilor, Lucian Bolcas (PRM), a pledat pentru organizarea referendumului pe parcursul a doua zile, adica sambata, 19 mai, si duminica, 20 mai. "Termenul expira pe 19 mai, dar eu propun sa fie ca la referendumul pentru revizuirea Constitutiei, in doua zile".
Cererea a fost demontata pe loc de presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, care a explicat ca desfasurarea consultarii populare intr-o singura zi, cu o durata de la 8.00 la 20.00, este prevazuta in Legea referendumului, care nu poate fi modificata printr-o hotarare a Parlamentului.
In acest context, la tribuna a urcat senatorul independent Nicolae Vlad Popa (PLD) care a propus ca data de desfasurare a referendumului sa fie stabilita in prima duminica dinaintea expirarii celor 30 de zile, adica pe 13 mai.
Propunerea democratului Cristian Radulescu pentru stabilirea datei referendumului pe 20 mai a fost respinsa cu 47 de voturi pentru, 235 impotriva si 3 abtineri.
La vot a cazut si propunerea senatorului Nicolae Vlad Popa (PLD) pentru organizarea scrutinului pe data de 13 mai, cu 48 de voturi pentru, 236 impotriva si 6 abtineri.
Totodata, parlamentarii au decis introducerea unui nou articol in Hotararea Parlamentului cu privire la stabilirea obiectului si datei referendumului pentru demiterea presedintelui Romaniei, potrivit caruia legislativul va decide procedura de urmat in cazul in care referendumul nu este valid.
Senatorii si deputatii au hotarat cu 237 pentru, 19 impotriva si 17 abtineri acceptarea amendamentului deputatului PSD Eugen Nicolicea care prevede: "In situatia in care Curtea Constitutionala va stabili ca nu au fost indeplinite conditiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul Romaniei va lua act de hotararea acesteia si va decide asupra procedurilor de urmat", mai informeaza Rompres.
Sursa: Ioana Osan