Ca romanii stau prost la capitolul accesarii fondurilor europene o stie o toata lumea. Tocmai din acest motiv, Asociatia Producatorilor Agricoli (APA) Transilvania – filiala Maramures a invitat in Baia Mare, pentru patru zile, doi experti olandezi pentru a-i invata pe micii fermieri din judet cum sa faca proiecte eligibile pentru finantari UE.
Conducerea APA Maramures a primit astazi, 1 noiembrie, vizita unor specialisti din Olanda, respectiv Rob Schrauwen, reprezentant al ZLTO – Federatia Fermierilor din sudul Olandei, si Erik van Slobbe, profesor la Universitatea de Agricultura si Mediu din Olanda. Acestia au venit la solicitarea asociatiei, care doreste ca micii fermieri maramureseni sa fie instruiti pentru a accesa fonduri europene.
Presedintele APA Maramures, Claudiu Franc, afirma ca trainingul olandez va dura patru zile, vreme in care invitatii vor impartasi din experienta lor. “Vom putea viziona astazi cateva prezentari, dupa care maine vom merge pe teren in trei locuri: la Seini, la Surdesti si la Somcuta, unde vom putea observa cum decurge activitatea in trei unitati de procesare a fructelor si ferme cu vaci de lapte”, a precizat Franc.
In replica, olandezii vor oferi exemple concrete despre afaceri de succes din tara lor, in care fermierii au accesat fonduri structurale pentru a-si dezvolta businessurile. “Eu sunt manager de proiecte in cadrul federatiei. Ma ocup de dezvoltarea rurala. Sper ca fermierii romani sa invete din exemplele de succes din tara noastra”, a spus la debutul trainingului, Rob Schrauwen.
Claudiu Franc a tinut sa le mentioneze olandezilor inca de la inceput ca agricultura nu functioneaza asa cum ar trebui in Romania si din cauza legislatiei.
“Avem mult de lucru. In Romania exista 27 de organizatii guvernamentale care decid modul in care beneficiarii sunt obligati sa elaboreze aceste proiecte. Din nefericire, din membrii acestora, doar 20% sunt fermieri, adica direct beneficiarii acestor investitii. Restul de 80% nu sunt implicati in aceste proiecte”, s-a plans Franc.
Concluziile trainingului vor fi trase joi, 4 noiembrie, cand atat partea olandeza, cat si cea romana, se vor aseza la masa, pentru a vedea ce au invatat fermierii romani din aceasta intalnire.
Sursa: Catalin Tineghe