Donarea voluntara de sange a scazut in primul trimestru cu 2%, o scadere importanta intrucat nevoia de sange este mare, a declarat directorul Centrului de Transfuzie Bucuresti, precizand ca principalii beneficiari sunt spitalele Floreasca, Fundeni si spitalele judetene Cluj, Timisoara si Iasi. Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti, Doina Gosa, a declarat miercuri, intr-o conferinta prilejuita de lansarea unei noi campanii de donare de sange, ca in 2012 au fost colectate 40.600 unitati de sange, iar in 2013 numarul a crescut la 46.212, anul trecut fiind inregistrata cea mai mare donare de sange.
In schimb, in primul trimestru din 2014 se inregistreaza o scadere cu 2%, ceea ce inseamna o reducere importanta, a precizat Doina Gosa.
Directorul Centrului de Transfuzie Sanguina Bucuresti pune aceasta scadere a interesului pentru donare pe seama lipsei unui proiect de promovare a donarii, dar si a unor parteneriate care sa asigure constant donatori fideli, carora sa nu le fie acordate tichete, ci pur si simplu sa doneze pentru ca vor sa faca acest gest.
„In majoritatea tarilor, 80 la suta din colecta de sange este facuta de Crucea Rosie. Noi nu avem o astfel de implicarea din partea Crucii Rosii, in schimb avem un parteneriat foarte bun cu Biserica Ortodoxa Romana, care ne ajuta la colectare benevola de sange, numai in cadrul unei singure campanii din 2013 fiind colectate peste 1.200 de pungi”, a spus Doina Gosa.
Ea a precizat ca cel mai deficitar sange este cel cu Rh negativ, iar la Rh pozitiv este grupa A2 cea mai solicitata de catre spitale.
Sursa: Mediafax