Maramuresul se situeaza pe primul loc la nivel regional in ceea ce priveste numarul de prelevari de organe de la pacientii aflati in moarte cerebrala. Ultima interventie medicala de acest gen s-a desfasurat in urma cu doar cateva zile, cand unui barbat de peste 50 de ani i-au fost prelevate inima, ficatul si rinichii. Este a 16-a prelevare facuta la unitatea medicala baimareana de la inceputul acestui an, iar acest numar situeaza Maramuresul pe primul loc la nivel regional, inaintea spitalului de la Oradea.
„Suntem ori ei, ori noi si atunci ne mai schimbam de la o luna la alta. Cea mai recenta prelevare de organe de la un pacient aflat in moarte clinica la Spitalul Judetean de Urgenta «Dr. Constantin Opris» s-a desfasurat joi, 8 octombrie. O echipa de prelevare care a venit de la Bucuresti si Cluj-Napoca a intervenit la un pacient cu o leziune cerebrala pentru care s-a declarat moartea crebrala”, a declarat Vasile Pop, directorul medical al Spitalului Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
Organele prelevate de la pacientul din Baia Mare au ajuns la Cluj si Bucuresti, dand astfel o noua sansa la viata pentru mai multi pacienti. „Cateva vieti vor fi salvate prin acest gest facut de familie. Intr-un moment de disperare, totusi, au acceptat aceasta varianta”, a mai adaugat Pop.
Ministerul Sanatatii a acreditat, in anul 2013, 51 de unitati sanitare cu paturi pentru activitatile de prelevare si transplant de cord, transplant hepatic si pancreatic, transplant renal, dar si pentru prelevare de organe, tesuturi si celule. Printre aceste unitati se numara si Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” Baia Mare.
O prelevare de organe de la un donator aflat in moarte cerebrala poate salva vietile a cel putin cinci bolnavi, asta in cazul in care de la donator se preleveaza rinichii, ficatul, pancreasul si corneea.
Sursa: Ana Pop