Vezi VIDEO
Sute de elevi din Baia Mare, dar si din alte localitati maramuresene, inca sunt nevoiti sa mearga kilometri buni pe jos pana la scoala. Pentru a le putea facilita acestora accesul la educatie, dar si pentru a usura situatia in localitatile in care microbuzele scolare trebuie sa faca de mai multe ori acelasi traseu pentru a-i duce pe toti copiii la scoala, Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Maramures a facut o solicitare pentru 23 de microbuze scolare care sa deserveasca unitatile de invatamant din localitatile unde sunt intampinate astfel de probleme.
Recent, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice a achizitionat 600 de microbuze din vanzarea unor certificate verzi. Printr-un ordin semnat cu Ministerul Educatiei, acestea urmeaza sa fie directionate catre localitatile din tara unde elevii ajung la scoala pe jos sau unde numarul microbuzelor scolare este insuficient.
„Ministerul Educatiei Nationale a avansat ideea a 600 de microbuze scolare la nivel national. Noi am anuntat cifra de 23 de microbuze pentru judetul nostru, dar nu avem certitudinea ca vom primi 23, decide Ministerul Educatiei, in functie de prioritatile care sunt la nivel national. Aceste microbuze vor merge in unitatile de invatamant unde populatia scolara a scazut foarte mult si nu se justifica mentinerea scolii gimnaziale in unitatea respectiva, pentru ca efectivele de elevi sunt sub cele prevazute in Legea Educatiei Nationale”, a aratat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Printre unitatile de invatamant din Maramures care au nevoie de microbuze pentru transportul elevilor se numara Scoala Gimnaziala „Mihail Sadoveanu” din Baia Mare, Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Baia Mare, dar si alte scoli din localitati precum Seini, Suciu de Sus, Crasna Viseului, Baita de sub Codru, Leordina sau Cupseni.
„Este o necesitate pentru unitatile de invatamant pe care le-am nominalizat, pentru ca aici copiii parcurg distante relativ mari de la domiciliu pana la scoala. In conditiile in care nu se poate asigura scolarizarea in localitatea de domiciliu, atunci nu poti sa-l obligi pe copil sa faca naveta, trebuie sa ii fie asigurate conditiile de transport”, a precizat Pavel Filip.
Microbuzele scolare vor ajunge doar la institutii de invatamant gimnazial, iar primele mijloace de transport de acest tip ar urma sa ajunga in teritoriu, conform estimarilor, la mijlocul lunii iunie.
Sursa: Gabriela Kuhajda