Vezi VIDEO
Tarife majorate abuziv pentru transportul elevilor au fost semnalate in ultimii ani in mai multe judete din tara. Si Maramuresul figureaza pe aceasta lista neagra, scoasa la iveala de Curtea de Conturi. Conform raportului, in perioada 2009-2012 sumele decontate pentru abonamentele sau biletele de calatorie ale elevilor navetisti au crescut exponential. De vina n-a fost insa cresterea numarului de scolari, ci faptul ca unii transportatori au majorat in mod speculativ tarifele practicate pentru abonamentele sau tichetele de calatorie.
In Maramures, in jur de 4.800 de elevi navetisti s-au inregistrat pe parcursul anului trecut. Pentru acestia, abonamentele si biletele de calatorie erau pana acum decontate integral. Totusi anul trecut au aparut si sincope in achitarea acestor sume, la nivelul judetului fiind inregistrate inca restante de 1,2 milioane de lei pe lunile martie, aprilie, mai si iunie. Banii trebuie sa soseasca de la Ministerul Educatiei, dupa care se va face decontarea retroactiv.
Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean Maramures (ISJ) spun ca in unele situatii transportatorii au practicat tarife de patru ori mai mari decat cele normale. Totul a fost insa legal. Din toamna anului 2013 s-au operat insa modificari, astfel incat transportatorilor sa nu li se mai ofere posibilitatea sa majoreze tarifele in mod speculativ. Pentru transportul elevilor se deconteaza acum 26 de lei pentru trei kilometri distanta fata de localitatea de domiciliu, iar peste aceasta distanta se adauga un supliment de 2 lei pana la 50 de kilometri distanta fata de domiciliul elevului. Pe o distanta mai mare de 50 de kilometri se deconteaza doar opt calatorii dus-intors.
„In august 2013 a aparut o noua ordonanta de urgenta care vrea sa reglementeze putin situatia in domeniu. Ministerul Educatiei a constatat ca s-au cheltuit sume enorme, deoarece scolile au decontat naveta elevilor pe abonament sau bilet de calatorie, in conditiile in care transportatorii au realizat efectiv un abuz, mergand cu sume de pana la patru ori mai mari decat valoarea abonamentului normal sau tichetului de calatorie”, a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Transportatorii maramureseni care efectueaza curse regulate au fost luati in vizor si de oficialii Consiliului Judetean, institutie care elibereaza licentele de transport pentru traseele regulate. Pentru a fi stopate problemele legate de nerespectarea traseelor, a programului sau a tarifelor practice, la nivelul institutiei a fost constituita o comisie care va verifica modul in care firmele de transport se achita de obligatii.
„Ne dorim ca acesti transportatori care opereaza pe cursele regulate, cat si pe cele speciale sa respecte intocmai conditiile licentei de transport. In acest sens chiar azi am constituit o comisie de control care va opera pe toate traseele din Maramures care au legatura cu licentele emise de Consiliul Judetean, controale inopinate in trafic pentru a preveni aceste abuzuri, pentru ca au fost suprapuneri, cei care efectueaza curse speciale desi au un traseu de pornire si unul de oprire mai iau calatori din statiile intermediare, s-a ajuns la tot felul de conflicte intre transportatori”, a explicat presedintele Consiliului Judetean Maramures, Zamfir Ciceu.
Anul trecut au fost licitate si aprobate 65 de trasee regulate care au fost atribuite unui numar de 64 de operatori. Aprobarea atribuirii licentelor pentru efectuarea transportului public de persoane prin curse regulate a avut loc in sedinta de Consiliul Judetean.
Potrivit unui raport al Curtii de Conturi la nivel national „sumele decontate in perioada 2009-2012 pentru contravaloarea abonamentelor de transport au inregistrat majorari semnificative, respectiv de la 92,2 milioane lei, in 2009, la 154,3 milioane lei, in 2012. In fapt, pentru 2012, cifra comparabila este 191,8 milioane lei, incluzand si obligatiile de plata restante”.
Sursa: Camelia Tocaci