Vezi VIDEO
Viceprimarul Baii Mari, Dumitru Matei, va renunta la functia administrativa, dupa ce a finalizat o importanta tranzactie economica, constand in vanzarea pachetului majoritar al firmei Ramira, controlata de Izoterom. Noul actionar majoritar al fostului IMUAS, ultima fabrica din Baia Mare construita inainte de 1989 si aflata in functiune, este firma ceha Chropynska Strojirna, care i-a propus viceprimarului si o functie in conducerea unitatii.
Tranzactia a fost finalizata chiar in aceasta saptamana, cand firma ceha Chropynska Strojirna, controlata de familia Kudela, a virat banii pentru pachetul majoritar de actiuni al societatii Ramira in contul firmei Izoterom, manageriata de Dumitru Matei pana la preluarea postului de viceprimar al Baii Mari. Tranzactia s-a facut pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB), firma ceha achizitionand cu 2.078.527 de lei 73,2% din actiunile Ramira – pretul pe actiune a fost de 2,5 lei, cu 59,24% peste cotatia anterioara.
Anterior tranzactiei pe BVB, Ramira era detinuta de Izoterom (73,2305%), SIF Banat-Crisana S.A (23,7479%) si alti actionari (3,0216%). Izoterom, firma care era actionar majoritar la Ramira, are ca unic actionar firma Mek Matei, care, la randul ei, are 20 de actionari, actionarul principal fiind tot Dumitru Matei. Banii obtinuti din vanzare nu vor fi utilizati la dezvoltarea firmei Izoterom, ci “vor acoperi niste gauri (n.r., financiare), Izoterom fiind pagubita cu 5 milioane de lei de o societate din Bucuresti, care a intrat in insolventa”, conform unor surse economice.
Viceprimarul Dumitru Matei sustine ca decizia a fost luata pe considerente pur economice, pentru ca firma nu putea supravietui in actualele conditii economice. ”Motivele vanzarii constau in dificultatea cu care se obtin banii in Romania, de la banci. Finantarile de la banci au costuri de trei ori mai mari decat in Cehia, de exemplu, si, in conditiile acestea, erau amenintate proiectele de investitie de aproape 10 milioane de euro pe care Ramira… Ca sa nu le pierdem, am luat decizia, cu actionarii de la Izoterom, de a nu risca viitorul fabricii. Exista riscul, daca nu faceam aceasta tranzactie, ca fabrica sa nu isi poata continua activitatea”, a explicat Matei.
Vanzarea fostei fabrici din timpul regimului comunist IMUAS va duce si la o schimbare la varful organigramei Primariei Baii Mari, actualul viceprimar fiind nevoit sa renunte la functia din administratia publica locala pentru o functie importanta in conducerea Ramira, acesta declarandu-se responsabil pentru continuarea proiectelor incepute si care se ridica la aproximativ 10 milioane de euro, dar si pentru soarta celor peste 400 de angajati.
”In decembrie 2012, cand a anuntat cehul ca va prelua pachetul de actiuni, a anuntat ca eu voi ramane presedintele Consiliului de Administratie, iar daca la Adunarea Generala eu voi fi numit administrator, presedinte al Consiliului de Administratie, aceasta functie este incompatibila cu functia de viceprimar”, a mai declarat Dumitru Matei. Data la care urmeaza sa aiba loc AGA nu a fost stabilita, convocarea sedintei depinzand si de programarea pentru depunerea bilantului pe anul precedent. Potrivit uzantelor, procedura ar putea avea loc in lunile aprilie – mai, astfel incat pana in primavara nu se pune problema renuntarii lui Dumitru Matei la functia de viceprimar al urbei.
Investitorul ceh care a preluat pachetul de 73% din actiunile societatii baimarene a avut anul trecut o cifra de afaceri de 50 de milioane de euro, de cinci ori mai mare decat a fabricii din Baia Mare. Dupa ce firma Chropynska a devenit actionar majoritar la Ramira, a mai cumparat o fabrica in Slovacia, devenind astfel cel mai mare producator de subansamble auto din Europa.
Cehii au agreat un program pe urmatorii cinci ani, conform caruia Ramira va ajunge la 500 de angajati. ”Deja avem 20 de tineri, ii calificam, pentru a lucra pe masini unelte. Iar cu cehii suntem in discutii de patru ani, sa cream impreuna o companie mai mare cu care sa poti sa te duci pe piata europeana, sa reprezinti ceva acolo”, a mai precizat Matei, care a mai dezvaluit ca ”Ramira este prima firma din europa care a reusit sa ia un contract direct de la concernul japonez Nissan”.
Firma Ramira a fost infiintata in urma cu 30 de ani, ca intreprindere de stat, sub denumirea de IMUAS (Intreprinderea de Masini-Unelte, Accesorii si Scule), ulterior si-a schimbat denumirea in Ramira, iar in urma cu 12 ani, Izoterom a devenit actionar majoritar. In 2012, Ramira a avut o cifra de afaceri de 9 milioane de euro.
Istoricul companiei cehe Chropynska Strojirna incepe in 1948, odata cu crearea unui atelier de utilaje in cadrul companiei Technoplast, fiind axata pe productia de matrite, masini si echipamente pentru industria de mase plastice. Aceasta fabrica a fost privatizata in 1992, luand denumirea pe care o are astazi si schimbandu-si profilul in productia de produse si sisteme pentru industria de automobile. Anul trecut, firma ceha, care este principalul furnizor pentru Skoda, si-a deschis o filiala in Niznij Novgorod (Rusia) si a achizitionat o fabrica in Detva (Slovacia), anuntand un numar total de angajati de 450 de persoane si venituri totale de 60 milioane euro.
De asemenea, surse economice locale bine informate au precizat ca, luna viitoare, compania ceha Chropynska Strojirna va achizitiona si 45% din firma Debitare SRL, aflata in proprietatea lui Dumitru Matei si situata tot pe platforma fostului IMUAS – Matei va ramane insa actionar majoritar la SC Debitare SRL, o firma care s-a retehnologizat puternic in ultimul an.
Sursa: Catalin Vischi