Vezi VIDEO
Afacerea „Golf Parc”, care presupune vanzarea unui teren de 134 de hectare, proprietate a municipiului Baia Mare, catre una dintre firmele fostului deputat liberal Ioan Hoban, revine in actualitate. Daca Hoban mai vrea sa il cumpere, muncipalitatea vrea sa il vanda, in conditiile in care are vistieria goala si tranzactia i-ar aduce in cont 1,3 milioane de euro. Tranzactia a fost oprita timp de peste trei ani, fiind cercetata de catre procurori DNA, ai Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ai Parchetului de pe langa Judecatoria Baia Mare si de politistii maramureseni de la Serviciul de Investigare a Fraudelor. Pana la urma, s-a solutionat cu neinceperea urmaririi penale, a aflat secretarul Primariei Baia Mare “din surse, nu oficial”.
Cu un buget insuficient, crunt afectat de criza economica, municipalitatea Baii Mari reintroduce pe tapet vanzarea terenului de 134 de hectare implicat in “Afacerea Golf Parc”. Daca informatiile din surse, pe care le detine secretarul Primariei Baia mare, Rodica Brad, sunt reale, iar cercetarea tranzactiei s-a solutionat cu neinceperea urmaririi penale si daca “ofertantul” mai doreste, tranzactia ar aduce la buget 1,3 milioane de euro.
Afacerea “Golf Parc” a debutat in 19 decembrie 2005, cand Consiliul Local Baia Mare a dispus vanzarea unei suprafete de 134 de hectare de pasune si concesionarea a peste 86 de hectare de padure, ambele suprafete apartinand domeniului privat al municipiului. Terenul, situat in zona Baraj – Firiza – Varatec, urma sa fie vandut si concesionat pentru o realizarea unui parc turistic de agrement.
Proiectul respectivului centru de agrement prevedea construirea unui teren de golf si a unor partii de schi. De asemenea, pe teren urmau sa se construiasca sali, terenuri de sport, piscine, birouri, 330 de vile si trei hoteluri de lux. Caietul de sarcini a fost cumparat de opt firme, insa la licitatie s-a prezentat numai firma deputatului Ioan Hoban, SC Marstar SRL, si un angajat al acestuia, Ciprian Gata. Evident, licitatia a fost castigata de firma lui Hoban.
Dupa acest simulacru de licitatie, afacerea a intrat in atentia Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). Dupa un timp, insa, DNA si-a declinat competenta catre Parchetul de pe Inalta Curte de Casatie si Justitie. Apoi, dosarul a fost pasat procurorilor de la Parchetul de pe langa Judecatoria Baia Mare, iar de acolo Serviciului de Investigare a Fraudelor al Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Maramures.
“Pentru ca stiam, din surse neoficiale ca nu s-a formulat inceperea urmaririi penale, am facut o adresa oficiala catre firma Marstar (n.r., firma lui Hoban, castigatoarea licitatiei) si am aratat ca suntem interesati de rezultatele cercetarilor, in vederea incheierii contractului de vanzare-cumparare. Pentru ca noi, dupa ce am aprobat vanzarea, am scos o alta hotarare prin care am suspendat demersurile legate de intocmirea contractului de vanzare-cumparare, pana la solutionarea tuturor problemelor legate de acesta actiune”, a explicat astazi, 30 martie, secretarul Primariei Baia Mare, Rodica Brad.
Acum, cu vistieria goala, primarul interimar Mircea Dolha tresalta la gandul ca tranzactia cu Hoban ar putea fi totusi realizata. “Noi, Consiliul Local putem sa facem demersul pentru a vedea daca mai putem incasa banii pentru acel teren, pentru ca ar fi foarte necesari. In scurt timp, vom intreba ofertantul (n.r., Ioan Hoban) daca isi mentine solicitarea de a cumpara acel teren, sa putem sa incasam banii”, a declarat Dolha.
Daca tranzactia s-ar realiza, in bugetul local ar intra 1.350.000 euro (1.340.000 de euro – pretul de vanzare al terenului si inca 10.000 + TVA, redeventa anuala pentru concesionarea a 86,46 de hectare de padure).
Sursa: Catalin Vischi