Statul va lansa in aceasta vara licitatia prin care vrea sa vanda 26% din Rompetrol Rafinare, iar pretul de pornire va fi de 200 milioane de dolari, cel oferit de actionarul majoritar, grupul Rompetrol, a declarat Gabriel Dumitrascu, directorul Directiei Privatizari din Departamentul pentru Energie.
„In aceasta vara lansam licitatia pentru vanzarea pachetului de 26% (din Rompetrol Rafinare, n.r). Diferenta de 18% va ramane la stat”, a declarat Dumitrascu la conferinta „Bursa romaneasca, piata emergenta”, organizata miercuri de Ziarul Financiar.
Potrivit unor surse, de pachetul reptrezentand 26% din actiunile Rompetrol Rafinare sunt interesate mai multe companii, printre care si o companie araba. In prezent, statul roman detine 44,69% din Rompetrol Rafinare, iar dupa vanzarea a 26,7% din actiuni va ramane cu o participatie de 18%.
Vicepresedintele Rompetrol, Azamat Zhangulov, declara in ianuarie, intr-o conferinta de presa, ca pretul de 200 milioane de dolari oferit statului roman de KazMunai Gaz pentru 26,7% din actiunile Rompetrol Rafinare este „cel mai bun posibil” si maximul pe care compania il va plati. Pe de alt parte, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, spunea in luna ianuarie ca Guvernul va trebui sa scoata la licitatie pachetul de 26,7%.
Guvernul a adoptat in luna ianuarie o hotararea de aprobare a memorandumul convenit cu Rompetrol prin care se sting, pe cale amiabila, litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata dintre Ministerul Finantelor si The Rompetrol Group. De asemenea, The Rompetrol Group s-a angajat sa achizitioneze un numar de actiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanta reprezentand 26,6959 % din capitalul social, in schimbul a 200 milioane dolari.
Alte 350 milioane de dolari vor fi investite in costructia unei centrale de cogenerare pe platforma rafinariei Petromidia si in extinderea retelei de benzinarii in Romania.
Memorandumul mai prevede constituirea unui fond de investitii de un miliard de dolari, „in functie de conditiile pietei”, cu o participare a statului roman sub forma unei societati pe actiuni care va investi in proiecte din domeniul energetic din Romania. Durata investitionala este proiectata pana la sapte ani, iar proiectele vor fi selectate de grupul Rompetrol „in baza unor considerente economice solide”, conform politicii in materie de investitii.
The Rompetrol Group, controlat de compania de stat KazMunayGaz din Kazahstan, este prezent in 12 tari si are peste 7.000 de angajati.
Sursa: Mediafax