Vezi VIDEO
Un mic marcaj prezent in mai multe zone ale municipiului Baia Mare, dar si in imprejurimile urbei trebuie luat in considerare de soferi de azi inainte. “C”-ul de pe copaci ori ziduri va semnala prezenta biciclistilor in zona, deoarece este semnul care marcheaza traseele de cicloturism inaugurate in aceasta dimineata, 16 iulie, si a caror lungime este de aproape 100 de kilometri. Traseele sunt marcate cu vopsea si sunt permanente, iar acestea pot fi parcurse nu doar de catre biciclisti, ci si de catre pasionatii de drumetii montane. Ideea unui astfel de proiect a fost lansata de catre Maramures Info Turism, in colaborare cu Clubul Sportiv “Starteam” Baia Mare si cu sprijinul Primariei si Consiliului Local Baia Mare.
Inaugurarea ciclotraseelor s-a facut cu o competitie, care a adunat la start 50 de baimareni de toate varstele ce au avut de parcurs un traseu de aproximativ 20 de kilometri. Concurentii s-au antrenat, si-au dotat bicicletele corespunzator pentru un traseu montan si s-au pregatit pentru o noua provocare. De la copii de 7-8 ani pana la pensionari pasionati de mersul pe bicicleta, toti s-au intalnit in parc ca sa participe la competitie. Pentru copii a fost organizat un traseu special, acestia avand de facut cateva ture prin parc, iar pentru ceilalti s-a ales “traseul portocaliu”, intermediar ca dificultate.
Entuziasmul a fost mare la start, de asemenea si emotiile. “Azi se organizeaza traseele, eu n-am fost niciodata pe ele. Sper sa ma tina picioarele si sper sa reusesc pana la urma sa nu ma fac de rusine la varsta mea si la bicicleta pe care o am”, a marturisit un concurent. Un altul, trecut de prima tinerete, a spus ca participa de cativa ani la asemenea concursuri, “de cand a aparut influenta de mountain-bike in Romania si in Maramures”.
Cei mai rezistenti participanti au fost premiati la intoarcere cu cupe si diplome din partea organizatorilor, incantati de faptul ca au reusit sa incheie marcarea primelor trei trasee cicloturistice din Baia Mare. “De un an si ceva ne pregatim pentru evenimentul asta. Am facut traseul ala mare cicloturistic, anul asta am mai pus portocaliul, am mai pus alb –albastru, iar acum am facut acest concurs”, a povestit Karoly Racz, presedintele Starteam.
Cele trei ciclotrasee sunt de lungimi si dificultati diferite: traseul albastru, cu o lungime de 72 de kilometri, se adreseaza celor cu o pregatire foarte buna in domeniu (dificultate mare), traseul portocaliu, cu o lungime de 20 de kilometri, pentru cei de nivel mediu si traseul alb-albastru, cel mai usor dintre toate, cu o lungime de doar 13 kilometri, are dificultate redusa.
“Astazi lansam trei trasee de cicloturism, insumand 100 de kilometri. Ii asteptam pe toti baimarenii sau turistii care vor veni la noi in oras sa descopere imprejurimile Baii Mari pe bicicleta”, a punctat Ioana Tripon, director Maramures Info Turism.
CICLOTURISM BAIA MARE
Traseul Alb-Albastru
Grad de dificultate: lejer-mediu
Lungime: 13 kilometri
Marcaj: C alb pe fond albastru
Locul de pornire: Camping Baraj sau pensiunile Caprioara si Vidra
Itinerar: traseuln ocoleste lacul de acumulare Stramtori Firiza. Varianta: Camping Baraj, Valea Romana, Caprioara, capat drum, Poiana Vidra, Valea Vidra, bifurcare Casa Tiganului, bifurcare baraj
Traseul Portocaliu
Grad de dificultate: mediu
Lungime: 20 kilometri
Marcaj: C portocaliu pe fond alb
Locul de pornire: Terasa Tom&Jerry (intersectia strazilor Petofi Sandor si Dealul Florilor)
Itinerar: Valea Usturoiul, Ciurgalaul Ileana (Ilona Csorgo), Poiana Marului, bifurcare Dia S, Poiana Taul Chicerii, Varateci, camping Baraj Firiza, Biserica Maicii Domnului – Lunci, Coloanele de bazalt Limpedea, lacul Bodi Ferneziu
Traseul Albastru
Grad de dificultate: dificil
Lungime: 72 kilometri
Marcaj: C albastru pe fond alb
Locul de pornire: Valea Rosie
Itinerar: strada Constructiei, Dambul Jokai, Dealul Magura, Gura Magurii, Pensiunea Magura, Trei Stejari, Poiana si paraul Neamtului, Casa Neamtului, Valea Borcutului, Gura Vaii Borzasului, Castelul Pocol, Varful Dealul Borcutului, fosta Statiune Pomicola Dura, bifurcare Apa Sarata – strada 4, fosta livada Dura, Baita, Podul Cati, Saua Baita- Nistru, Lacul Nistru, Nistru, bifurcare Poienile Nistrenilor, Capela Nepomuk, Cabana Vijdeluc, Varful Dambul Comorii, valea Limpedea, Lomas, Cabana silvica Limpedea, Podul Ulmoasa, Poiana Plestioarelor, Varful Plestioare, Varful Tocastru, Poiana Cocosului, Drmul Ostrei – Valea Romana, Camping Baraj, Pasunea Varaticilor, Saua Hija – Stramba, Lacul Bodi Ferneziu, Valea Vicleanul Mare, cartierul Grivitei, Parcul Municipal.
Foto: cicloturism (c) Rada Pavel
Sursa: Gabriela Kuhajda