Ruta 34 din 19-20 iunie 2009 cu Papa (aniversandu-si 87de ani impliniti la 24 iunie 2009 de Sanziene), Dinu Pascu, IancsiMoldovan, Aurelian Stefanoiu, Emil Marginean, Maria si Attila Kelemen,Brena si eu
Sfaturi parcurgere traseu:
– marcaj turistic triunghi rosu pana la CascadaCailor;
– marcaj turistic banda albastra de la Cascada Cailor spre SauaStiol si in continuare spre Lacul Izvorul Bistritei Aurii (Taul Stiol)si Saua Gargalau;
– poteca nemarcata pe Culmea Musceta;
– lungime circuit-14-15 km;
– timp mediu de parcurs circuit-7-8 ore;
– apa din paraie siCascada Cailor e poluata cu dejectii animale si umane e NEPOTABILA
Circuitanual traditional realizat de catre noi in jurul datei de 24 iunie,adica de Sfantul Ioan Botezatorul si sarbatoarea Sanzienelor (ziuanasterii tatalui meu, aflat acum in acest masiv montan de suflet pentrucea de-a 87-a sa aniversare) in zona nordica a Parcului National MuntiiRodnei si cu abordare din Borsa.
Cea mai dificila misiunea fost de fapt aceea a adunarii, corelarii si sincronizarii plecariidin Baia Mare a echipei. Dupa consultarea prognozei meteo peaccuweather.com dar si via Google in varianta prezentata de catreKappa, tastand simplu solicitarea vremea in Borsa (judetul Maramures) pentruweekend urma sa fim destul de stresati deoarece pentru sambata 20 iuniein intervalul orelor 12-16 se anuntau 40% sanse furtuna cu descarcarielectrice, averse cu grindina si oricum ne calculam directia traseuluisi timpii de parcurs era evident imposibil ca la acea ora sa fim iesitidin golul alpin si protejati la o adica de padure sau vreun salasmontan.
De comun acord decidem plecarea spre Borsa pentru ora16. Doua autoturisme o iau prin Cavnic spre Sighetu Marmatiei–Tisa,acolo vizitand Muzeul familei Pipas Maria si Nicolae la final fiindboiereste tratati cu inghetata din fructe preparata in casa si cu apaproaspata de la fantana cu roata si lant din curtea umbrita de unexuberant exemplar de magnolia (in Tisa, la umbra si la ora 18,termometrul indica 35 C).
Un al treilea autoturism cu doi colegi oia direct catre Borsa, ajungand cu vreun ceas inaintea celorlalti,profitand de asta pentru face o scurta plimbare pana la vestitul borcutnumit La Pacura, cu un borviz rece, intens sifonat si vag sulfuros.
Pela ora 20 ne cazam la pensiunea vechii si bunei noastre cunostinte (depe cand acesta si sotia lui Maria fusese, dupa tatal sau, cabanier laCabana OJT -Puzdre) Stefan Timis din Borsa Fantana nr. 44 (tel.0262-344.284, tel. mobil 0742-557378, adica la circa 150-200 m vest deComplexul Turistic Borsa).
Acasa in Borsa Fantana, de buni ani dezile, ramasesera Stefan si Maria in timp ce copiii lor emigrasera lamunca in Anglia (un baiat) si Italia (al doilea baiat si cele douafiice), impozantele si excelent organizatele si dotatele constructiidin vechea curte fiind realizate din agoniseala acestora si in parte cumunca lor si altor prieteni la randul lor emigrati peste hotare incautarea destinului si unui trai decent.
Ce binevenita eracoarea camerelor pensiunii amplificata parca de albul imaculat alasternuturilor paturilor imbietoare! De o bucata de vreme in curteafamilie Timis Stefan a aparut o practica si frumoasa, ciupercaamenajata din barne de lemn de brad, numai buna pentru taifas, mesepicnicaresti sau hodina, o multitudine de glastre debordand de petunii,muscate, begonii, craite sporindu-i impresia de liniste si prospetime.Florile acompaniaza si gardul dinspre tumultuoasa vale Fantana iarmolizii si brazii plantati in scop ornamental spre strada cu acelasinume ajunsesera la 1,5-2 m inaltime.
La un calcul fugar facutcu Stefan Timis am conchis ca acesta, alaturi de fratii sai, ar putealesne asigura 50-60 locuri de cazare, in conditii fara cusur,turistilor din tara ori din strainatate. De fapt nu posibilitatile (dince in ce mai numeroase si confortabile, oferind complementare serviciituristice) de cazare limiteaza numarul turistilor care au drept tintaBorsa, respectiv abordarea Parcului Natural Muntii Maramuresului sau/sia Parcului National Muntii Rodnei in sezonul de schi sau in cel estivalci calitatea infrastructurii rutiere.
Coboram in vastasufragerie a pensiunii pentru o mica cina aniversara, mai degraba unexcelent pretext de rememorare a numeroaselor trasee turisticerealizate de-a lungul deceniilor (alaturi de Papa si alti ortaci) inaceasta zona apoi, pe la ora 22,30 si dupa ce stabilim in comuntrezirea sambata dimineata la ora 5 iar plecarea in tura propusa injurul orei 6 dimineata, ne ducem la culcare.
Noaptea a fost partialsenina, cu inorari alarmante spre zori dar cu o continua soapta a vaiiFantana apoi, la 5 dimineata, zorii de zi pastelara norii alb-suriinviorandu-i cu mirabile tonuri de purpura.
Echipare rapida,o cafeluta amara combinata cu un mic dejun frugal si o ceasca de cacaofierbinte apoi, abia pe la ora 6,20 pornim in sus spre Cariera demarmura Borsa Fantana. Versantul vest-sud-vestic al Cimpoiesului neatrage din start atentia multumita culorii sale de sangerii, dovada carododendronul (bujorul de munte) era-n plina explozie florala.
Dupamotelul-pensiune amplasat de familia Roman direct peste cursul vaiiFantana, imediat dupa confluenta cu valea Zanoaga (in amontele careiaurma sa continuam spre cariera, adica la stanga) cu Valea Rea,pensiunile imbietoare si prospere se inmultira oferind vederii omultime de flori, inclusiv bogate tufe de iasomie, crini imperiali,lupini roz, albastri sau albi…
In fanatele de pe malul geograficdrept al vaii Zanoaga, mai sus de valtoare, au aparut o multime debulbuci galben-portocalii de munte.
Depasim Cariera de marmuraFantana (care ar trebui sa fie inchisa, inclusa fiind in aria naturalaprotejata, realitatea e cu totul alta insa) si imediat dupa aceeatravesam valea seaca a Zanoagei luand in continuare-n piept versantulabrupt, exploatat forestier la ras dupa 1989 si in buna parte regeneratnatural, partial plantat cu brad si molid dar din pacate cu un efectdestul de indoielnic.
In dreapta incep a iesi din conul de umbracitadelele de calcar ale Pietrei Rea in timp ce la stanga, prin fostulcodru de molid, paltin si fag decimat de drujbe, ulterior de o violentafurtuna, se putea vedea pana spre partia de schi dotata cu telescaunsi-n final, din Runcu Stiolului, cu teleschi pana pe varful Stiol.
Fragutedelicioase, nici urma de ciuperci sau bureti, vreme numai buna deturism, trupa destul de mare (8 turisti + nelipsita Brena), ritm bun demers iar pe la ora 8 ajungem pe platoul din fata Cascadei Cailor intimp ce soarele-si scalda razele orbitoare in zona sa superioara.
Cugandul la prognoza meteo alarmanta ne continuam imediat urcusul prinstanga cascadei urmand poteca ce sare de-o parte si alta a versantuluicu un afund jgheab anual maturat de violente avalanse si torente.
Incurand, la dreapta, apare spectaculoasa grota putin afunda, mai apoizona Lanturilor (o succesiune de tuneluri verticale prin care apeledolinei din pasunea alpina Stiol se drenasera in subteran dizolvand sispaland roca) cu un molid solitar, excelent reper, deasupra acestora,la a doua deviere dreapta remarcam Gavanul, o excavatie naturala destulde mare in peretele calcaros vertical, aducand unui urias polonic destana in care apa picura ritmic, clipocind ademenitor (Gavanul ar fi osursa buna de apa potabila daca nu ar fi situat prea sus, fiindinaccesibil).
Aici cotim la dreapta pe poteca pastorala cu 2variante convergente, ambele traversand o scurta zona accidentata,putin expusa insa (periculoasa doar in vreme de ploaie, lipsa devizibilitate sau iarna). Daca am continua spre vest-nord-vest am ajungedupa un parcurs de circa 500 m la stana traditionala din ZanoagaCailor, cu staulul si acareturile plasate taman deasupra CascadeiCailor, poluand-o menajer si cu dejectii.
Noi suim direct sprepajistea stiolului si poalele nord-estice ale Culmii Musceta, traversampragurile calcaroase succesive, admiram pe brane primele exemplare debujori de munte alaturi de spactaculoase manunchiuri de florigalben-portocalii, auzind din departare chiuiturile pastoriloraventurati cu turma de oi si capre pe Piatra Rea (valcelele abrupte -in aria protejata!) din stanga Cascadei Cailor.
Evaporareaintensa genereaza o pacla densa ce invaluie dis-de-dimineata PodulCearcanului, Cearcanu, Galiu, Lucaciasa, Toroiaga, Bardaul… dinParcul Natural Muntii Maramuresului.
In dreapta se iveste maiintai varful Puzdre cu piramida ascutita, mai apoi varful Laptelui siAniesul. Nici vorba de claritatea si transparenta ideala care nepermisese abia cu o seara-nainte sa admiram din varii locatii siperpective varful Momaia, Batrana, Culmea Hotarului, Golgota si varfulPietrosul apoi inseuata piramida trapezoidala a varfului Buhaescu, maitarziu ruland prin Borsa, Zanoaga Mica, Zanoaga Mare cu pete maricelede nea suind spre hornul caprelor si varful Pietrosul Rodnei, TurnuRosu, Piciorul Mosului, Zanoaga Iezerului, cu alte pete maricele de neaconfluate si suind serpentinele potecii spre parul de fier de laiesirea din caldarea glaciara, apoi Piatra Alba si dupa cursul vaiiRepedea inecat in verdele crud al codrilor renascand spontan dupabarbarele exploatatii silvice dupa 1989, cealalta piramida alpinaspectaculoasa, a varfului Puzdre precedat de mai modestul varf Fetei,orizontul inchizandu-se spre sud-sud-est cu Galatiul, Podul Cailor siculoarul partiei de schi Borsa Complex-varful Stiol, la stanga acestuiaun mai ingust culoar sinuos, defrisat la ras.
In fata noastraspre sud se iveste Culmea Musceta si varful stancos cu acelasi numeacaparat de afinisul intercalat mai sus cu merisor, bujor de munte,primule, gentiene, violete, oite… cu numeroase broaste brune depadure profitand de acest excelent habitat pentru a se hrani cu sutelede musculite ce zbarnaiau roind pe langa capetele noastre sauodihnindu-se aglutinate parca pe negrul rucsacilor.
DinsprePuzdre si Muntele Cailor albe nebuloase masive, mai apoi alb-sure si-nfinal negricioase, alergau manate de nevazutii curenti spre varfulStiol si Pasul Prislop.
Nu e nici ora 12 si continuarea traseuluinostru este pusa-n grea cumpana de aceste amenintatoare manifestari,lor adaugandu-li-se si randamentul explicabil redus al unui coleg de-alnostru ce nu mai fusese pe munte de mai bine de-un deceniu.
Ociudata pacla maroniu-negricioasa invaluie treptat zona Borsa-Moiseiinsa Borsa Poiana si Fantana, acompaniind DN 18 spre Pasul Prislop,sunt insorite si de departe vizibile.
Pentru a evita vechilepoteci pastorale acaparate de afinisul luxuriant cautam la stangaCulmii Musceta o poteca recent folosita de turme, destul de degajata,apropiindu-ne treptat de varful Musceta (care separa caldarea nordica aGargalaului aflata la stanga, de uriasa Zanoaga Cailor aflata indreapta, culminand cu Muntele si Podul Cailor mai apoi cu impozantelecalcare verticale ale Pietrei Rea din apropierea Cascadei Cailor) prinstanga lui.
Formatiunile noroase si pacla translucida se aglomerara,Piciorul Oncului, Taul Stiol, varful Gargalau si piciorul acestuiacoborand in dreapta spre Saua Gargalau fiind cu greu vizibile, de-abiaputem remarca cele cateva pete neregulate de nea ramase din fostelegroase cornise pe abruptul nordic.
Dupa circa 4 ore de ladebutul turei decidem sa ne schimbam proiectul turei, renuntand sacontinuam de pe varful Musceta spre Podul Cailor-BulevardulRodnei–Curmatura Galatului–Valea Rea – Borsa Poiana si optam pentrureturul prin Saua Stiol–Runcu Stiol–Cascada Cailor sau direct in josdin Saua Stiol spre Cascada Cailor, evitand astfel prognozata furtunaviolenta.
Urmeaza un binevenit scurt popas pentru tonifiere siodihna, admirarea turmei de vite pascand spre Taul Stiol, dar mai alesa nesfarsitelor covoare discontinue, ciclamen-roz-sangerii, de bujoride munte, spectaculoaselor sisturi cristaline formand pereti intreruptide scute hornuri ori valcele spalate adesea de torenti, totul drapat inalbul imaculat al oitelor (Pulsatilla grandis), azuriile palcuri de numa uita, violete catifelate, insule de floricele galben-portocalii,destul de rare cupe (Gentiana cochiana), clopotei scunzi si parosi,portocalii flori de vulturica….
Dupa vreun sfer de ceas urcalaturi de Dinu P. si Brena pe varful Musceta pentru a panorama larg deacolo spre varful Pietrosul Rodnei, Puzdre, Anies, Laptelui, Saua sivarful Gargalau dar si spre Muntii Maramuresului aflati vizavi, dincolode incipientul curs al Viseutului ce desparte aceste doua masivemontane.
Dupa o zdravana sedinta foto coboram la colegii nostri siregrupandu-ne o luam spre Saua Stiol, revoltati la vederea a cinciautoturisme suind pe un drum cu vreo trei variante ilegal amenajat inoctombrie 2002 spre lacul glaciar blasfemiat de un ex primar infractor(spalat, albit si salvat de injustitia romana), cu toate ca in zonapatruleaza doi jandarmi montani excelent dotati si echipati, bravandcalare pe un fitos ATV puternic dar fara a impiedica in vreun felautoturistii sa se deplaseze in zona interzisa mijloacelor auto-moto.
Spre deosebire de acestia un mare grup de turisti pietoni se deplaseaza decent spre lacul Izvorul Bistritei Aurii.
DinSaua Stiol, luand aminte la turma de mioare aflata la mulsul de-amiazasi pazita de o ceata de latosi caini ciobanesti mioritici, coboram pemarcajul turistic banda albastra la Cascada Cailor (de remarcat unfrumos panou informativ amplasta aici, un altul fiind la capatulsuperior al jgheabului de avalana).
Numerosi turisti ajunsesera inapropierea ei suind cu telescaunul din Borsa Complex la RuncuStiolului, de acolo coborand pietonal spre ea pe un fost drum de TAFsi-n final pe poteca.
Admirata contre jour, deplin scaldata insoare pe la ora 14, Cascada Cailor isi etaleaza deplina frumusete.Apreciez si faptul ca platoul din fata ei este mult mai curat acumdecat de obicei, doar o vatra metamorfozata in crematoriu pentrupet-uri, doze, altfel de ambalaje uitate aici de turisti si procesatede rangeri tradeze lipsa de elementara educatie civico-turistica aunora.
Imediat dupa ce coboram dinspre varful Musceta soareleincepe sa arda nemilos, nebuloasele se disipeaza treptat si amenintareafurtunii dispare incet lasand locul unei zapuseli tot mai teribile.
Dupacascada auzim in stanga pe valea Zanoaga o drujba mugind iar dupa aceeaseaca prabusire a arborelui ilegal taiat in aria naturala pur teoreticin vreun fel protejata.
La Cariera de marmura apare un alt echipajde jandarmi calare pe baban ATV dar in loc sa-i ia la intrebari pe ceidoi tineri drujbasi sau pe cei care incarcau ilegal bolovani de lacariera, pur teoretic, inchisa, prefera sa facademarari-franari-derapaje controlate in tromba…
Pe la ora 15ne incheiem circuitul in curtea lui Timis Stefan si dupa unreconfortant dus si o gustare copioasa purcedem la drum spre casa.
Pe Valea Izei, apoi a Cosaului, se parea ca vom avea parte de o racoritoare, intensa, aversa. Nici vorba!
Doarsambata seara si noaptea furtuna violenta avea sa bantuie Baia Marebagand lumea in sperieti dar aducand si dorita prospetime.
Sursa: Lucian Petru Goja